Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 12.08.2014.
06:12
Lj. Ivanović - Vesti A

Američko oko na srpskom računu

Pojedini građani Srbije odnedavno su suočeni s novim propisom prema kojem za otvaranje računa u banci moraju da potpišu saglasnost da uvid u njihove podatke ima i američko Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava SAD.

Traži objašnjenje: Rodoljub Šabić
 





Ova činjenica izazvala je brojne polemike u javnosti, tim pre jer su podaci vlasnika računa strogo zaštićeni domaćim zakonima. Međutim, SAD su 2010. donele Zakon o dostavljanju podataka o nerezidentnim računima kojim pokušavaju da spreče izbegavanje plaćanja poreza. Da bi to uspele bilo je potrebno da sa državama širom sveta zaključe sporazume koji će im omogućiti uvid u račune američkih državljana u inostranstvu, kao i stranih državljana koji imaju poslove u SAD, odnosno račune u toj zemlji.


Prema podacima američkog Ministarstva finansija, Srbija se sa sporazumom "suštinski saglasila" 30. juna, prilično tiho i daleko od očiju javnosti. Zvanično, bankari o ovome ne žele da govore. Nezvanično, kažu da je to zbog američke Poreske uprave. Ako se s njom ne usklade, kažu, mogu da zaborave na poslove u SAD. U Narodnoj banci Srbije ističu da bankama nisu dali nikakvu preporuku.

Sporazum do kraja godine

U Ministarstvu finansija očekuju da do kraja godine vlade Srbije i SAD potpišu sporazum u vezi s dostavljanjem finansijskih podataka na način regulisan zakonom. Ističu da se on ne odnosi na državljane Srbije.
"Radi se o izveštavanju o računima kod finansijskih institucija sa sedištem u Srbiji lica koja su državljani, ili imaju poslovne interese u SAD. Takve ugovore SAD su potpisale sa više zemalja, a cilj je sprečavanje izbegavanja plaćanja poreza u Americi, i taj propis se ni na koji način ne odnosi na građane Srbije", navodi se u saopštenju Ministarstva.


"U toku su aktivnosti u cilju poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATCA propisa. Ministarstvo finansija nas je 2. jula obavestilo o potpisanoj potvrdi namere Srbije da zaključi međudržavni sporazum povodom primene tih propisa", navodi se u saopštenju NBS.


Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od banaka da se izjasne o tome zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu kojom pristaju da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD. Šabić ističe i da bi obrada podataka po takvom "osnovu" bila nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Kinezi i Rusi odbili

SAD zasad imaju zaključene ovakve sporazume sa 101 državom sveta. Kina je odbila da zaključi sporazum jer smatra da to nije u interesu te zemlje, a pregovori s Rusijom su prekinuti u martu ove godine. Švajcarska je zaključila sporazum, mada su građani na referendumu glasali protiv njega.


- Na teritoriji Srbije niko ne može sprovoditi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti s propisima Srbije. Eventualno usklađivanje naših propisa s propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa - navodi Šabić.


On dodaje da bi u konkretnom slučaju to značilo zaključivanje međunarodnog ugovora između Srbije i SAD i da bi takav ugovor trebalo da ratifikuje parlament zakonom, što bi predstavljalo valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Utorak 12.08.2014. 07:26
Nevolim Ameriku ! Ali da se uvede i kod nas takav zakon onda bi i uciteljica , lekar ,policajac ,itd svi koji su na budjetu imali normalne plate a ne da drzava mora da se pozajmljuje da taj trosak podmirila.Ako se uzme u obzir koliko je Srpskog novca otislo po nekim of-sor firmama i koji i danas odlazi a da se nezna nebi sigurno bili u ovakvoj situaciji.Samo primer Mitrovica koji ima firmu na Gibraltaru i koji tamo placa porez a pare zaradjuje u Srbiji .Znaci on tamo placa njihovim uciteljima . lekarima ...itd platu a ovde sa Pinkom truje nas narod.Nije ni cudo zasto je bivsi min.Krstic dao ostavku.Nasu je drzavu vodila 20 god "zuta kuga"koja je i napravila takve zakone da nas nurnise!
Utorak 12.08.2014. 07:41
A ova sadasnja vlast je diletantska , koja samo laze a ne sprovodi nikakve reforme , pa zar treba EU ili neka druga drzava da nas ucenjuje tj. da nam naredjuje da se uvedu zakoni kao u nekoj sredjenoj drzavi da bi nam bilo bolje.Primera radi:U Skandinaviji mozes da otvoris firmu gde hoces u svetu ali na dobit moras da platis porez u Skandinaviji jer si njen drzavljanin.Jer tamo gde zaradjujes i stvaras profit moras tamo i da platis porez.Tako ne bi mogli pevaci da neplacaju porez a kupuju kuce po Dedinju , jer bi im bilo sve oduzeto i stavljeno na dobos za samo jedan dinar zarade ako na njega nisi platio porez.
Utorak 12.08.2014. 06:58
Ha ha ha oni državu bombarduju za jednog svog građana a vide nasih
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online