Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 10.08.2014.
21:42
b92.net A

Srbija tapka u mestu zbog Prištine?

Implementacija Briselskog sporazuma nekoliko meseci je na čekanju. Srpska strana spremna za dijalog ali nema s kim da razgovara jer Priština nema izvršnu vlast, piše b92.net.

Foto: Ilustracija
 

Dodatni problem za Srbiju su i sve glasnije najave iz Brisela da neprimenjivanje briselskog sporazuma može da stopira pregovaranje Srbije sa Unijom.

Dva meseca od izbora Kosovo nema izvršnu vlast. Blokada institucija u Prištini blokira i dijalog Beograda i Prištine. A blokada dijaloga mogla bi da rezultira i blokadom pregovora Srbije i EU.

Milovan Drecun

"Bilo bi politički nekorektno i nanelo bi štetu ako bi bilo ko u EU pokušao da svali štetu na Srbiju. Očekujemo da se taj proces u Prištini što pre završi. Očekujemo da se na dnevni red stavi i imovina, crkva", kaže Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM.

Da postoje zemlje koje pregovarački proces Srbije i Evropske unije vezuju za napredak u briselskom dijalogu potvrdila je i ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije.

"Posle svih napora i koraka preduzetih u prethodne dve godine, ne bi bila dobra poruka za Srbiju da bude usporavana na EU putu zbog političke situacije u Prištini", kaže Jadranka Joksimović.

I dok pregovori o primeni prvog briselskog sporazuma tapkaju u mestu, Evropa, a posebno Berlin insistira na usvajanju drugog okvirnog dogovora Beograda i Prištine, tzv. Brisela 2.

"Svako novo pitanje, naprimer imovina, biće Brisel 2. Kada bude rešeno sledeće pitanje, sva nova pitanja koja nisu rešena prvim sporazumom biće Brisel 2., 3 ,4 5", smatra Drecun.

Zbog aktuelne situacije, Srbija bi mogla da bude kolateralna šteta. Ne može da nastavi pregovore jer nema sagovornika u Prištini a i na dnevnom redu u Briselu nalazi se ukrajinska kriza. Takođe, još nije odlučeno ko će umesto Ketrin Ešton voditi pregovre srpske i kosovske strane.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.08.2014. 22:05
Srbija tapka u mestu zbog Prištine????? Ne. Srbija tapka zato što hoće ući u EU. Što se pre odrekne EU to će pre stati na svoje noge. Srbija se zbog EU hoće odreći svoga suvereniteta a da bi pratila Brisel. Zbog čega? Da bi bili sluge zapadu, zar ne.
Nedelja 10.08.2014. 21:49
Znaci,naj ljigavije stvorenje koje je okrenulo curak zarad fotelje,a setimo se samo kao je napadao DS izdajnike i Tadica zbog Kosova.Vucic je kupio i ovoga izdajnika jeftinog i Vulina,ljudi koji imaju djon obraz i koji bi najrodjenije prodali.Dobro je da narod vidi kakvim skotovima je dao glas,isplivala bagra izdajnicka na povrsinu.
Nedelja 10.08.2014. 22:16
Ovaj izdajnik hoće da ide do kraja da Srbija prizna Kosovo i formalno ni staha ni obraza on Vulin Vučić Dačić i Nikolić.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online