Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.08.2014.
16:54
Beta A

“Nema iseljavanja sa severa Kosova“

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić izjavio je u sredu da nema iseljavanja Srba sa severa Kosova niti razloga za to.

Nema iseljavanja Srba sa severa Kosova, niti će biti: Goran Rakić
 

"Odgovorno tvrdim da iseljavanja sada nema, niti ima razloga za to, jer stanovništvo sa pravom veruje iskrenom, otvorenom i posvećenom pristupu državnog rukovodstva po pitanju KiM, za razliku od tog vremena kada su o sudbini našeg naroda odlučivali Goran Bogdanović i vlada njegove tadašnje Demokratske stranke", navodi se u izjavi Rakića za agenciju Beta.

Bogdanović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju u vladi koju je predvodila Demokratska stranka, rekao je nedavno za dnevnik Danas da se Beograd "ne bavi temom KiM iskreno i na pravi način", te da je "krenulo iseljavanje Srba na severu".

"Neukusno je da bivši ministar za KiM sada pominje iseljavanje iz Pokrajine, kada smo svedoci kolika je to pojava bila u vreme vlade čiji je on bio deo. Posebno imajući u vidu ozbiljna milionska sredstva koja su iz Beograda umesto za poboljsanje života građana i njihov opstanak na KiM, proneverena, vraćena u centralnu Srbiju i odlazila u džepove pojedinaca", naveo je Rakić.

DS je omogućio "fantomske investicije"

Prema njegovim rečima, za vreme vlasti DS brojni su primeri fantomskih investicija, gde su obezbeđivana i transferisana sredstava za stanove, privredne, sportske i kulturne objekte, a da njihovi temlji nikada nisu postavljeni.

"Uostalom, o načinu kako je ta vlast štitila srspki narod u Pokrajini najbolji sud dali su na prošlim izborima ti isti građani, kao i stanovništvo u centralnoj Srbiji", ocenio je Rakić. Povodom komentara Bogdanovića, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice je ocenio da je "skrivanje istine i obmanjivanje srpskog stanovništva na KiM i građana Srbije uopšte, karakterisalo period kada je baš Goran Bogdanović bio deo Vlade kao ministar za Kosovo i Metohiju, period kada je njegov tadašnji stranački kolega Borislav Stefanović vodio (tajne) pregovore u Briselu".

"To je period kada je Vlada Srbije koju je vodila DS počela pregovore sa Prištinom, daleko od očiju javnosti i bez učešća predstavnika Srba sa KiM, onih kojih se ishod sporazuma najviše tiče. Vreme kada ni narodni poslanici Skupštine Srbije nisu bili u potpunosti upoznati sa dogovorima koji se postižu u Briselu i kada su njihove molbe da dobijaju pisane izveštaje o dogovorima Beograda i Prištine bile uzaludne", naveo je Rakić.

Prozvao sadašnje vlasti da se ne bave Kosovom na pravi način: Goran Bogdanović
 

Prema njegovim rečima, u to vreme je i sastav pregovaračkog tima Beograda bio tajna.

"Podsećam koliko se javnost borila da sazna detalje o nekim od dogovora kao što je onaj o carinskom pecatu, ili o slobodi kretanja, tablicama ili integrisanom upravljanju administrativnim prelazima", naveo je Rakić.

Sporazum o Euleksu nikada nije predočen javnosti

Dodao je da je Vlada Srbije u kojoj je Bogdanović bio ministar "pristala i na dolazak misije EU (Euleksa), koja je preuzela ulogu UNMIK-a, a da sporazum o tome nikada nije predočen javnosti".

Euleks je došao na Kosovo kako bi realizovao plan generalnog sekretara UN u šest tačaka koji jasno određuje sve funkcije civilne misije u oblasti pravosuđa, policije, carine, transporta, granica i srpskog kulturnog nasleđa.

Rakić je dodao da je, sa druge strane, rezultat odgovorne državne politike o KiM od 2012. godine da "sada imamo sve veći broj povratnika, poput prošlonedeljnog primera Pera Spasojevića iz Jagnjenice".

"Dokaz tome je i dopis koji sam dobio od novog povratnika, bivšeg čuvara mosta, koji se sa trudnom suprugom i sinom vratio u Mitrovicu i moli za posao. Lično ću, i u saradnji sa Kancelarijom za KiM i ostalim institucijama, učiniti sve da svima koji žele da se vrate na KiM omogućimo ekonomske i bezbednosne uslove da tu ostanu i opstanu", naveo je Rakić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.08.2014. 14:54
Ma med i mleko je za srpski narod,koga vise lazu ovi izdajnici iz SNS koji su predali narod Tacijevoj vladi,ovo je najveleizdajnicka vlada u istoriji Srbije,antisrpska foteljaska banda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online