Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 31.07.2014.
12:57
Srna A

CG otvara konzulat u Sremskim Karlovcima gde živi 41 Crnogorac

Vlada Crne Gore otvara konzulat u Sremskim Karlovcima, vojvođanskom gradiću u kome trenutno, slovom i brojem, živi 41 pripadnik crnogorske nacionalnosti?! Teško je dokučiti razloge zašto crnogorska vlada nije locirala svoje diplomatsko-konzularno predstavništvo u opštini Vrbas, gde živi 7.535 Crnogoraca (najviše u Srbiji).

Šta će konzulat u Karlovcima? Sem što će konzulu biti baš lepo, a i vina ima "na izvolte"!
 

U vremena kada je sve podređeno novcu, gotovo neshvatljivim zvuči "širokogrudost" sremskokarlovačkih vlasti da 200 kvadratnih metara u zgradi čuvenog Magistrata Crnogorcima ustupi - bez naknade?!

Nikome, pa ni Crnogorcima u Vojvodini, nije jasno kako je crnogorskoj vladi promaklo da Sremski Karlovci, ili "srpski Sion" kako ga od davnina zovu Srbi u pokrajini, nema nikakve veze sa Crnom Gorom.

Upravo sa balkona Magistrata, građenog od 1806. do 1811. godine, patrijarh Josif Rajačić obnarodovao je osnivanje Srpske Vojvodine, "pod domom austrijskim i krunom ugarskom". Ipak, za čelnike sremskokarlovačke opštine davanje 200 kvadratnih metara bez naknade crnogorskom konzulatu predstavlja "afirmativan potez".

"Skupština opštine iskazala je zainteresovanost i želju za afirmacijom Sremskih Karovaca kao mesta od širokog kulturnog i društvenog značaja za Srbiju", piše u obrazloženju odluke.

Ali, opštinskom dboru Srpske napredne stranke to objašnjenje ne zvuči uverljivo.

"Apsolutno smo protiv odluke da se crnogorskom konzulatu da besplatno 200 kvadratnih metara prostora, jer je u pitanju imovina koja pripada Karlovčanima, a sam Magistrat je spomenik kulture od neprocenjive vrednosti i značaja", navode naprednjaci.

Crnogorci u Vojvodini, njihova udruženja i pojedinci, podeljeni su oko otvaranja Konzulata u Sremskim Karlovcima. Za jedne je to dobro mesto, jer je "neutralno", a za druge je u pitanju potpuni promašaj Vlade Crne Gore, jer Sremski Karlovci nemaju za Crnogorce ni simbolično ni faktičko značenje.

Pojedina crnogorska udruženja u Srbiji, poput onih iz Subotice, Kule, Malog Iđoša, Vrbasa, Novog Sada, Beograda, Crvenke, Kruščića, Zmajeva i Niša, pozvala su Vladu Crne Gore da promeni odluku. Oni traže da crnogorska vlada pokaže da brine o potomcima Crne Gore koji žive u Srbiji, a ne o ličnom komoditetu budućih diplomata.

Ipak, malo ko veruje da će se bilo šta promeniti, jer u Ambasadi Crne Gore u Beogradu na sve ovo - ćute. A ćutanje se obično tumači kao odobravanje.

Četvrtak 31.07.2014. 15:26
Transparentna halapljivost, ko god da je ovo dozvolio je idiot bez premca.
Četvrtak 31.07.2014. 13:13
Има се,може се!
Četvrtak 31.07.2014. 13:27
Narode, gledate najstariju srpsku gimnaziju, osnovanu 1791 (ova zgrada izgradjena je sto godina kasnije).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online