Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.07.2014.
01:34
G. Gligorević - Vesti A

Srpska profesorka iz Kanade istražuje Šalitrenu

Od 20. jula pa narednih mesec dana šestoro studenata iz Kanade i Amerike predvođeni prof. dr. Mirjanom Roksandić sa univerziteta u Vinipegu, u kanadskoj provinciji Manitoba, radiće na iskopavanju u pećini Šalitrena, u kanjonu reke Ribnice, 6 km od Mionice.

Šestoro studenata iz Kanade i Amerike predvođeni prof. dr. Mirjanom Roksandić (na fotografiji) sa univerziteta u Vinipegu radiće na iskopavanju u pećini Šalitrena, u kanjonu reke Ribnice, 6 km od Mionice
 

Dr Roksandić koja u Vinipegu predaje već sedam godina, na iskopavanju Šalitrene, kao peleoantropolog, angažovana je od 2008. godine, a ovo je prvi put da njeni studenti idu na ovu lokaciju. Dr Roksandić vodila je studente u Balanicu kod Niša prethodne četiri godine, ali se iz organizacionih razloga ovaj put odlučila za Šalitrenu.

- Studenti koje odaberemo izuzetno su motivisani da krenu na taj put koji inače sami plaćaju, i zapravo je njihova zainteresovanost, strast ka iskopavanju, i antropolgiji ono što je jako važno kada ih biramo za ovu lepu avanturu. Odlaze u drugu kulturu, ali, ipak, ne previše stranu tako da mogu da se snađu tamo, putovanje je organizovano i sigurno, ali i dalje pruža velike mogućnosti za nove doživljaje, druženja, nova iskustva i uzbuđenja.

Velika je odgovornost sve ovo pripremiti i organizovati, međutim, mi se svi mnogo radujemo što za par dana počinjemo naš rad, kaže naša sagovornica koja je doktorirala u Vankuveru i zapravo u Kanadi gradila karijeru.


Tokom priprema za put u Srbiju desila se i katastrofalna poplava, međutim Šalitrena nije ni na koji način pogođena. Studenti, sa svoje strane, svako koliko je mogao, već su uplatili donacije kanadskom CK kao pomoć poplavljenima u regionu.


- Više od te materijalne pomoći znači ta pozitivna pažnja usmerena na Srbiju, na njeno arheološko i prirodno bogatstvo i lepotu, a naravno da se mi nadamo da ćemo pronaći i nove fosile, što bi onda zaista upotpunilo celu ovu priču - ističe na kraju razgovora dr Roksandić.
 

Najznačajnije nalazište u istočnoj Evropi

Šalitrena predstavlja najbogatije paleolitsko


nalazište u Srbiji i jedino gde se nalaze slovjevi u kojima je otkriveno orinjacijensko, gravetijensko i srednje paleolitsko oruđe. Pećina se može smatrati najbogatijim i najznačajnijim paleolitskim nalazištem na čitavom zapadnom Balkanu i jednim od najznačajnijih nalazišta u istočnoj Evropi iz vremena kada na taj kontinent, kojim su dotle dominirali neandertalci, stižu moderni ljudi. Pošto je bila nastanjena kroz dugi vremenski period, nalazišta u pećini pružaju mogućnost da se sagledaju promene u kulturi, ekonomiji i društvenom ustrojstvu paleolitskih zajednica koje su tu živele . Inače, dr Roksandić i njena "školica" gosti su na terenu i čitav projekat se izvodi u saradnji sa dr Dušanom Mihalovićem sa beogradskog Filozofskog fakulteta i Bojanom Mihajlović, arheologom, višim kustosom Narodnog muzeja u Beogradu.
 

Subota 19.07.2014. 03:43
Cuvajte te pecine, trebace nam, jer se sa nasim zapadnim "prijateljima" polako ali sigurno vracamo u pecinsko doba. A Salitrena je posebno interesantna, jer u njoj ima salitre, koju su ustanici koristili za pravljenje baruta u Prvom srpskom ustanku. I to nam jos moze zatrebati...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online