Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 15.07.2014.
18:36
Beta A

"Ceo Balkan će jednom ući u EU"

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je danas u Dubrovniku evropsku perspektivu svih država regiona.

Dubrovčani dočekali Angelu kao rod rođeni
 

"Sve države koje su ovde imaju svoju perspektivu ulaska u EU i ti procesi će jednog dana završiti punopravnim članstvom. Da to nisu samo prazne reči pokazuju Slovenija i Hrvatska, koje su članice EU", rekla je Merkelova posle susreta s liderima regiona u Dubrovniku, na kojem su se okupili predsednici svih zemalja bivše Jugoslavije, kao i Kosova i Albanije.

Ona je dodala da taj proces zavisi od preduslova koji su stvoreni u pojedinim državama.

"Osetila sam danas želju i hrabrost svih da žele da prevladaju postojeće probleme", rekla je nemačka kancelarka.

Na pitanje novinara može li Srbija da ispuni sve kriterijume za članstvo, posebno kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine, Merkel je odgovorila da je postignut veliki napredak u tim pregovorima, a da se još nije stiglo do kraja.

Ona je dodala da se pregovori sa Srbijom vode u očekivanju da se proces pregovora s Prištinom nastavi i založila se za njegov nastavak. Ocenila je da obe strane već sada imaju više koristi od pregovora, nego nedostataka zbog postignutih kompromisa.

Upitana da oceni odnose Nemačke i Hrvatske, koji su bili uzdrmani prošle godine zbog hrvatskog odbijanja da izruči Nemačkoj bivšeg čelnika jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića, Merkel je odgovorila da su nemačko-hrvatski odnosi tradicionalno jako dobri i prijateljski.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je želja svih učesnika procesa Brdo-Brioni da ceo region bude u EU kada za to budu ispunjeni uslovi. On je poručio da će Hrvatska i Slovenija, koji su inicijatori procesa, pomoći drugim državama regiona na tom putu.

Uz predsednike Hrvatske i Slovenije, Ivu Josipovića i Boruta Pahora, na neformalnom skupu na kojem nije bilo državnih obeležja, učestvovali su predsednici Srbije Tomislav Nikolić, Albanije Bujar Nishani, Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Atifete Jahjaga, Makedonije Gjorge Ivanov, kao i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović. Na sastanku je bio i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

Teme ovogodišnjeg sastanka su politička situacija i odnosi u regionu, nastavak politike proširenja EU, infrastrukturni projekti s naglaskom na završetak Jadransko-jonskog autoputa i železnički koridor Minhen-Istanbul, kao i energetska politika.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.07.2014. 19:09
Mantra "EU nema alternative" i dalje živi. Nećemo odustati od nje do nestanka Srbije! Da mi je znati od koga novine dobivaju novac da nas uveravaju da ćemo svi pocrkati bez EU?
Utorak 15.07.2014. 18:53
Фашисти остају фашисти.И у првом и у другом светском рату Немачка је хтела да се шири и тако и сада жели још више окупаторских држава.Меркел мора само да се умре.А да се уђе у ЕУ НЕ .Све државе које су досад ушле у ЕУ су сада још више задуженије и веће сиромаштво.Меркел у свим државама отвара нова радна места и профитира јер је то јефтина радна снага.Да ли некад може да буде плата у Бугарској,Румунији иста или већа него у Немачкој ??? Неможе никад Бугарска или Румунска плата бити већа или иста као Немачка.Богат је још богатији а сиромашан још више сиромашнији.Свака држава треба бити сама себи газда а не да будеш нечији РОБ .
Utorak 15.07.2014. 20:14
Kako li su joj samo u glas pevali "Danke Deutschland"!!! hehehe..... Jednom sluga, uvek sluga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online