Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.07.2014.
19:09
B92 A

"DS da shvati da više nije na vlasti"

Četvrt veka od obnavljanja rada Demokratske stranke partija se nalazi u dubokoj opoziciji, kao na početku višestranačkog sistema. Nakon četiri godine apsolutne vlasti na svim nivoima do 2012, sada je ostala samo vlast u Vojvodini. U stranci kažu da je prvi korak koji će napraviti formiranje vlade u senci.

Pred Bojanom Pajtićem je veliki izazov da vrati reputaciju DS-a
 


"Ne radi se naravno o pravljenju nekog novog DOS-a ili nešto slično, radi se prosto o tome da one stranke koje imaju demokratski kapacitet i žele da vide Srbiju kao demokratsku zemlju i oni pojedinci i organizacije, ne samo stranke, očigledno moraju da saradjuju na tom poslu, zato što vlada republike Srbije, odnosno stranke koje je vode to jest Srpska napredna stranka pokazuje ozbiljnu želju da uguse svaku dozu kritičke svesti", kaže Aleksandra Jerkov iz DS.

Nekadašnji ministar kulture u Đinđićevoj vladi, Branislav Lečić, smatra da je Demokratska stranka u poslednjih nekoliko godina prošla kroz ružna iskustva, ali da mora da opstane. On najavljuje da će biti koordinator demokratskog okupljanja opozicije.

"To je naravno konsultacija sa samim sefom Demokratske stranke Bojanom Pajticem i predsednistvom, da bi se takva stvar obavila sto efikasnije i da bismo pretvorili Demokratsku stranku u stozer okupljanja svih demokratskih potencijala, kako pojedinaca, tako i politickih partija i nevladinih organizacija", kaže Branislav Lečić.

Optimizam demokrata ipak ne dele i analitičari. Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da je glavno za DS da shvati da je izgubila vlast.

"Demokratska stranka je od ključne stranke sistema i vladajuće stranke dosla do ivice izbornog cenzusa. Oni dugo već ne shvataju, ili nisu shvatali da nisu više na vlasti i da treba da plate cenu demokratizaciji", smatra Zoran Stojiljković.

U svakom slučaju, čini se da je većina stranaka u opoziciji shvatila da ne mogu same u borbi protiv vlasti. Za sada se, medjutim, još ne zna kada će doći do eventualnog sastanka lidera opozicionih stranaka.

POVEZANE VESTI

Subota 12.07.2014. 22:34
Taj Pajtic je jedna obicna jajara, kao i Tadic. Tadic nije nista uradio na republickim izborima, sada hoce da upropaste i Vojvodinu. Mislim da treba da se povuku iz politike, jer ce doci red i na njih, da se pohapse. Oni vise neznaju sta rade, pa udaraju na sve sto se krece u Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online