Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.07.2014.
05:49
D. Dekić - Vesti A

Vize opet Beogradu za vratom

Kao apsolutnom rekorderu prema broju zahteva za azil u zemljama Evropske unije Srbiji bi ponovo mogli da zaprete ukidanjem bezviznog režima. Prema statistici iz juče objavljenog godišnjeg izveštaja Evropske komisije za prošlu godinu, više od četvrtine zahteva koji stižu iz zemalja zapadnog Balkana je iz Srbije, a njihov broj je u odnosu na 2012. prošle godine skočio za 17 odsto. U izveštaju je navedeno da je broj zahteva za azil iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore dostigao 78.000, a Srbija je ubedljivo prednjači sa 22.500 lažnih azilanata, uglavnom romske nacionalnosti.

Ozbiljan problem: Sesilija Malstrom


To je, prema rečima evropske komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malmstrom, ozbiljno pitanje koje znatno opterećuje evropski sistem. Upitana da li su članice EU zatražile pokretanje mehanizma privremenog ukidanja bezviznog režima državama iz koje dolaze azilanti, ona je odgovorila da to još niko nije tražio, ali takva mogućnost postoji.


- To bi predstavljalo nesrećan ishod, jer bi pogodilo poštenu većinu građana - istakla je Malmstremova, podsetivši da je mehanizam usvojen 2013. na zahtev grupe zemalja članica zbog navale sa Zapadnog Balkana.

Dogovorno rešenje

Rešenju u korist građana Srbije i zapadnog Balkana nada se nekadašnja pomoćnica šefa diplomatije Aleksandra Joksimović.
- EU je uvedenim mehanizmom sebe na neki način obezbedila, ali se nadam da će u ovoj ponovljenoj priči svi akteri biti voljni da se rešenje nađe i spreči nekontrolisani odliv sa zapadnog Balkana. Na nama je da probamo sve i verujem da ćemo upozorenje ozbiljno shvatiti, a da će pomoći i činjenica da je Nemačka koja ima najveći problem sa lažnim azilantima, Srbiju stavila na listu sigurnih zemalja i skratila proceduru povratka azilanata - kaže Joksimović za "Vesti".


Stručnjaci za migracije i pitanja azila, sagovornici "Vesti", optimisti su da će ovaj problem biti rešen bez sankcija za građane Srbije, jer kako kažu sada se osim Beograda i zemlje EU uključuju nekim merama.


Vladimir Petronijević iz Grupe 484, ukazujući da najviše ljudi sa naših prostora ide ka Nemačkoj, Švedskoj i Belgiji, smatra da statistika iz 2013. stvara situaciju za suspenziju bezviznog režima, ali ukazuje i da je Berlin ove godine uveo uprošćenu proceduru za povratak lažnih azilanata, što je suštinski korak ka rešenju smanjenja broja azilanata.


- Efekti tog poteza će se tek videti, a verujem da će broj lažnih azilanata koji odlaze i socijalnih razloga biti smanjen, jer će njihov povratak biti brzo razmotren, pa neće imati nikakvu korist - objasnio je Petronijević.

Problematična šačica

- Ogromna većina građana Zapadnog Balkana striktno se pridržava pravila ustanovljenih bezviznim režimom, ali ih zloupotrebljava šačica koju čini manje od jedan odsto radi ekonomskih beneficija koje pruža status azilanta. Brisel dobro sarađuje sa zemljama zapadnog Balkana i one čine sve napore da se broj azilanata smanji, ali na žalost bez mnogo uspeha - kazala je Malmstremova.


On smatra da ne bi trebalo da dođe do ukidanja bezviznog režima u ovom trenutku, jer bi to imalo posledice po EU integracije našeg regiona, ali ističe da će Evropa i dalje tražiti akcije da se problem azilanata reši.


Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila smatra da rešenje nije samo u naporima zemlje porekla azilanata, već obe strane. Nada se da će građani Srbije i dalje putovati bez viza, jer to ne bi bila dobra poruka zemlji na putu EU i njenom poštovanju ljudskih prava.


- Ne sme se sa granice vraćati neko na osnovu nacionalne pripadnosti, boje kože ili loše odeće - kaže on i objašnjava da Romi uglavnom kažu da idu, jer nemaju posao, krov nad glavom i zdravstveno osiguranje.


- Mora da se promoviše održivi ostanak u Srbiji koji bi ih vezao za lokalnu sredinu, a tu mora da pomogne EU - ukazao je Đurović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online