Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 31.03.2010.
02:15 >> 15:14h
Vestionline A

Strani mediji o Deklaraciji: Mlaka osuda zločina

Svetske agencije izvestile su o usvajanju Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, izglasane u Skupštini Srbije, ističući ovu odluku kao želju Srbije da se distancira od ratoborne prošlosti pod režimom Slobodana Miloševića.

Asošijeted pres ukazuje da Deklaracija izražava saosećanje i izvinjenje žrtvama, ali da je celodnevna rasprava u Skupštini naglasila postojeće podele u zemlji oko njene uloge u ratnim sukobima devedesetih godina prošlog veka.

 

Britanski listovi "The Times“ i "The Independent“ ocenjuju Deklaraciju o Srebrenici kao pozitivan, ali ne i dovoljan korak. "Times“ u uvodniku konstatuje da je usvajanje Deklaracije kojom se osuđuje ono što se dogodilo u Srebrenici dobrodošlo, iako je, ocenjuje list, reč o preuzimanju minimalne odgovornosti.

List naglašava značaj istine o Srebrenici za porodice žrtava, političku scenu Srbije i proces pomirenja u regionu, ali smatra da reči nisu dovoljne, i da Ratko Mladić mora da bude uhapšen.

U komentaru "Independenta“ se ističe da se vlasti Srbije, na čelu s predsednikom Borisom Tadićem trude da naprave jasnu razliku u odnosu na Srbiju iz doba Slobodana Miloševića, ali se postavlja pitanje kako će usvajanje Deklaracije dočekati Bošnjaci.

List očekuje da će izostavljanje reči "genocid" Bošnjake, ali je za njih verovatno važnije to što je Ratko Mladić i dalje na slobodi.

Izvinjenje žrtvama Srebrenice

Rojters ističe da Deklaracija pruža izvinjenje zbog nedovoljnog angažovanja da se spreči masakr, ali da ne naziva taj događaj genocidom.


Britanska agencija, u uvodu izveštaja, stavlja ovu meru u kontekst napora vladajuće prozapadne koalicije demokrata i socijalista da obezbedi podršku Evropske unije i investitora Srbiji.

Rojters navodi i reči neimenovanog zapadnog diplomate na službi u BiH, da usvajanje Deklaracije o Srebrenici znači vrlo malo, sve dok Ratko Mladiće ne bude uhapšen i izručen Hagu.

Italijanska agencija ANSA prenela je da je srpski parlament, "na kraju bučne rasprave, koja je trajala 13 sati i koju je direktno prenosila državna televizija", usvojio Deklaraciju, ali bez reči "genocid".

"To je posledica kompromisa i definitivno pokazuje da i danas u Srbiji postoje podele zbog nedavne prošlosti koja još nosi teret neprijateljstva i mržnje", navela je ANSA.

List "Ajriš tajms" takođe ocenjuje da se "srpske vlasti nadaju da će ih usvajanje Deklaracije približiti članstvu u Evropskoj uniji, ali i da je to malo verovatno, sve dok ne bude uhapšen Ratko Mladić."

"Glas Amerike“ i "Slobodna Evropa“ ukazali su da se Deklaracija poziva na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, ali bez pominjanja termina genocid.

Usvajanje Deklaracije nije zadovoljilo ni porodice srebreničkih žrtva koji Deklaraciju vide kao zakasnelu i nedovoljnu reakciju, naveo je "Glas Amerike“.

"Slobodna Evropa“ prenosi ocenu Sonje Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava koja je kazala da "ono što je usledilo u Skupštini Srbije pokazuje dubinu frustracije srpskog drustva".

Bošnjaci se ne oglašavaju

Hrvatska novinska agencija Hina je navela da u Deklaraciji zločin nije nazvan genocidom kao što je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde kao i da se u Deklaraciji naglašava da srpski parlament očekuje da i druge države bivše Jugoslavije na isti način osude zločine počinjene nad Srbima i da izraze "saučešće i izvinjenje porodicama srpskih žrtava".

Ljubljanski "Dnevnik" je parlamentarnu raspravu o Deklaraciji nazvao "velikim korakom u obračunu s prošlošću" i korakom u cilju "oslobađanja budućih generacija od tereta prošlosti".

Sreda 31.03.2010. 09:47
Nije zemlja podijeljena samo po pitanju devedesetih. Kaze narod:Tocak srece se okrece! Doce vreme i za ovu elitu sa 127 poslanickih mandata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online