Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Sreda 28.05.2014.
01:31
D. Petrović - Vesti A

Sveta zemlja Starog Rasa

Pre početka prolećnog zasedanja Sabora Srpske pravoslavne crkve patrijarh srpski Irinej i sve članovi Sabora okupili su se u čast obeležavanja devet vekova od rođenja Stefana Nemanje, najpre u Studenici, gde je patrijarh služio liturgiju, a potom u porti Petrove crkve u Starom Rasu, jedne od najstarijih hrišćanskih bogomolja na Balkanu, gde su se vladike iz celog sveta činom prizivanja Svetog duha pomolile Bogu za uspešan rad Sabora i donošenje odluka najboljih za srpsku crkvu i srpski narod.

Patrijarh Irinej posetio Stari Ras
 


Uprkos tih dana izuzetno kišovitom i hladnom vremenu i pljusku koji je u Starom Rasu dočekao patrijarha i sve arhijereje, srpski narod Raške oblasti došao je u velikom broju da, kako dolikuje, sačeka i pozdravi svog vrhovnog verskog poglavara i pokaže čelnicima Crkve da je uprkos seobama i teškom životu još u srpskoj postojbini, da je čuva i da ne namerava ni da se seli, niti da je bilo kome drugom prepusti.


- Došao sam pešice, po kiši, iz Miščića, rodnog sela Svetog Save u Deževskoj dolini da dočekam i pozdravim patrijarha i članove Sabora među kojima sam prepoznao i vladike iz daleke Australije, Amerike i Evrope. Ovo je veliki dan i veliko ohrabrenje za sve pravoslavce u Raškoj oblasti, dolazak patrijarha sa tridesetak vladika snažna je podrška srpskom narodu - kaže starina Pero Miletić.

Blagodat božja


Među vernicima koji su u porti Petrove crkve čekali da poljube ruku patrijarhu i pomno poslušaju njegovu besedu bilo je i puno dece i mladog sveta koji se, kako ističe domaćin ovog skupa, protojerej iz Novog Pazara Tomislav Milenković, vraća svojoj crkvi i svojoj veri.

Patrijarh srpski Irinej
 


Okupljenima se najpre obratio vladika raško-prizrenski Teodosije koji je naglasio da je srpski narod u Raškoj oblasti kroz istoriju puno patio.


- Stradale su naše svetinje, stradao je i naš narod, odlazio je sa ovih prostora, ali se i vraćao i obnavljao svoje crkve koje nam je sagradio rodonačelnik svega srpskog naš veliki veliki i prepodobni Stefan Nemanja čiju 900-godišnjicu rođenja slavimo ove godine - rekao je vladika Teodosije.

Uvrede

Patrijarhovu poruku većina Bošnjaka primila je ili s odobravanjem ili ćutke, međutim, bilo je i onih koji su, poput Jahije Fehratovića, bliskog saradnika muftije Muamera Zukorlića, reagovali burno i uvredljivo nazivajući Srpsku pravoslavnu crkvu fašistoidnom tvorevinom.

Hiljadama Srba iz cele Raške oblasti i sa severa Kosova obratio se i njegova svetost patrijarh srpski Irinej podsetivši da prizivanje Svetog duha u Petrovoj crkvi, u srcu Nemanjinog Starog Rasa, nije samo molitva pred početak arhijerejskog sabora SPC već i crkveno-narodni sabor kome se pođednako raduju svi svi Srbi širom sveta.


- Naša je velika radost kada vas vidimo u ovako velikom broju kod naše najstarije svetinje, hrama Svetih aposlola Petra i Pavla. Ovde se po pravoslavnom obredu i običaju krstio Stefan Nemanja, rodonačelnik svega srpskog: srpskog roda, pravoslavne vere, pravoslavne srpske kulture i svete istorije koja je njime i njegovim slavnim sinovima započeta na ovim svetim prostorima. Ako je igde ima, a hvala bogu ima je dosta, svete blagodatne zemlje, gde je blagodat božja sišla, zauvek ostala i prenela se na sve srpske krajeve, to je zemlja - Raška, zemlja Staroga Rasa, zemlja Đurđevih stupova, Sopoćana, Studenice i drugih naših slavnih svetinja - rekao je patrijarh Irinej naglasivši da je ovde odrastao i hodao ovom svetom zemljom i najveći sin srpskog naroda Rastko Nemanjić, odnosno Sveti Sava i da srpski narod ovoga kraja i svuda u svetu treba da sledi put Stefana Nemanje, Svetog Save i drugih velikana iz loze Nemanjića.

Ostajte ovde


- Vladali su Nemanjići dva i po veka, ostavili su iza sebe ne samo svete i slavne manastire i crkve već i nešto mnogo veće - svete ljude, svete ličnosti, prosvetitelje i bogougodnike koji su vodili Srbiju, oni su i danas sa nama, i danas nas vodi ruka božja i nevidljiva ruka naših svetih velikana. Zar ima veće radosti i većeg zadovoljstva od činjenice da ste Nemanjini i Savini potomci, ponosite se što ste rođeni i što hodate zemljom kojom su oni hodali, sledite njihov put - poručio je Srbima u Raškoj oblasti patrijarh Irinej naglasivši da nikada ne smeju zaboraviti da, kad gaze ovu svetu zemlju, idu po suzama i krvlju naših predaka.

Petrova crkva

Osim što je u Petrovoj crkvi, sagrađenoj u 9. veku, krstio po pravoslavnom običaju, Stefan Nemanja je na čuvenom Saboru održanom u porti ove svetinje 1196. godine dobrovoljno (što je u to vreme bila retkost) predao vlast svom srednjem sinu Stefanu Prvovenčanom. U Petrovoj crkvi Nemanja se kasnije zajedno sa suprugom Anom i zamonašio. U Petrovoj crkvi krstio se i Nemanjin najmlađi sin Rastko Nemanjić - Sveti Sava.

- Vi živite ovde sa narodom koji pripada drugoj veri i znajte da su to naša braća, braća po krvi. Da ne ulazimo u to kako su i zašto su postali to što jesu, sigurno ne od vrućih kolača. Samo njihovi preci znaju šta je uslovljavalo da promene veru, znaju to verujem i oni. Nedavno smo čuli jednog velikog političara ovog kraja koji kaže da je potomak Svetoga Save, to je istina, svi su oni Savini potomci, to treba da znaju, ali i vi, braćo i sestre, treba da znate da su to naša braća po krvi i da pokažete hrišćansku ljubav prema njima - poručio je patrijarh.


- Moramo da volimo ovu svetu zemlju, moramo da je čuvamo, da se radujemo što na njoj živimo i ako nas često posećuju nevolje, znajte da nevolje grade spasenje i samo ko pretrpi do kraja, sa nadom i verom u Gospoda, biće nagrađen. Znali su to naši preci, zato su trpeli i podnosili turskih 500 godina s verom i nadom da ih Gospod neće ostaviti i nije ih ostavio. Čuvajte svoju veru i ostanite ovde - rekao je Srbima u Starom Rasu patrijarh Irinej.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.05.2014. 01:53
Požar u crkvi Hristovog rođenja u Vitlejemu! Samo nekoliko sati nakon što je papa Franja završio svoju trodnevnu posetu Svetoj zemlji, izbio je požar u crkvi Hristovog rođenja. Vitlejemski gradonačelnik Abdel Hamajel rekao je da je požar izazvan tako što je palo jedno kandilo i napravilo manju štetu hramu. Čuvari su uočili dim i odmah pozvali vatrogasce, a u požaru su oštećene dve ikone Bogorodice i zid crkve. Policija je saopštila da je vatra zahvatila zavese na ulazu i oštetila pločice na zidu. Papa je ckrvu posetio posle mise koju je služio na trgu Manger u nedelju. USLA SOTONA BOG TO KAZNJAVA.
Sreda 28.05.2014. 02:01
Devet vekova od rodjenja verovatno najznacajnijeg vladara poznate Srpske istorije u velikoj senci svega drugog ukljucujuci i rodjendan najveceg srpskog dusmana Josipa Broza. Koliko Srba zna za taj dan a koliko ih pak zna za 25.maj? Koliko se Srba sjatilo da žvali za vremenima ubrzanog ubijanja Srpstva zarad tanjira pasulja i jadranske soli na tekstu o titovom rodjendanu a koliko ih je na ovom clanku? Zdranje i sr*nje postade nam zvanje. Nekad drzasmo primat u strahopostovanju a sad smo primati. Pa kako da ne budemo kad nam vicepremijer zali za komunizmom, premijer imitira Tita a zagaseni cetnicki vojvoda krivi Boga za svoju alavost i beskrupuloznost koja je potopila Obrenovac.
Sreda 28.05.2014. 08:52
На просторима Раса у последњим деценијама имамо смишљено исељавање српског живља. Од пописа 1961.када су Срби у Н.Пазару били већина по последњем попису нас има око 16%.И сада имамо нападе на Србе и српску децу о кијима ниједан београдски лист не пише, јер Расим Љајић у Београду то блокира а ови на терену раде.Не може се у здравству, полицији или школству запослити Србин па да је нобеловац.Свештеник СПЦ када прође улицом за њиме иду увреде претње, добацивања, а ако је са супругом та добацивања су још огавнија. Имало би о овоме да се пише још много.Треба поменути и суседе муслимане који не мисле тако и ово им све смета као и нама Србима, али се такви не питају и коло воде екстреми.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online