Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Sreda 07.05.2014.
09:32 >> 10:16h
Srna A

Pogledajte kako je napadnut Pastor!

Napad na lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora u Budimpešti pokazao pravo lice mađarske stranke "Jobik", koja je najopakija nacistička partija u Evropi, ocenio je predsednik novosadskog Društva za očuvanje sećanja na holokaust Aleksandar Veljić.

Napali ga u centru Budimpešte: Ištvan Pastor, predsednik SVM-a

"Pastoru želimo da se što pre oporavi od šoka i traume koju je doživeo u Budimpešti i izražavamo svoju empatiju, budući da sa strepnjom pratimo aktivnosti 'Jobika', usmerene ka stvaranju etnički i ideološki čiste 'velike Mađarske' po uzoru na nacistički režim Mikloša Hortija u Drugom svetskom ratu", navodi se u Veljićevom reagovanju na jučerašnji incident u Budimpešti.

On ukazuje da je napadom na Pastora, "Jobik" pokazao da na njegovoj meti nisu samo nemađarski narodi, već i svaki Mađar, koji se protivi neonacističkoj i neohortijevskoj ideologiji.

"Razularene pristalice 'Jobika', Pastora su nazivale 'Racem', pogrdnim nazivom za Srbe, kojim su se koristili Hortijevi dželati u vreme januarske racije 1942. godine, kad su nedužne Srbe i Jevreje ubijali, nazivajući ih 'smrdljivim Racima' i 'vašljivim Jevrejima'", kaže Veljić.

On je izrazio nadu da će incident u Budimpešti otrezniti i vojvođanske Mađare i sprečiti povampirenje hortijevske ideologije u mađarskom narodu.

Plristalica "Jobika" pljuvala, psovala lidera Saveza vojvođanskih Mađara
 

U centru Budimpešte pristalice "Jobika" napali su juče lidera SVM-a i predsednika Skupštine Vojvodine Ištavana Pastora, kojeg su pljuvali, psovali, vukli za kravatu, gurali i nazivali mađarskim izdajnikom. Mađarski ultradesničarski politički pokret "Jobik" podigao je prošle godine spomenik u centru Budimpešte Miklošu Hortiju, regentu Mađarske u Drugom svetskom ratu i savezniku Adolfa Hitlera.

Pokret poznat po neprekidnoj satanizaciji jevrejskog, romskog i srpskog naroda otvorio je kancelariju u Subotici i to 24. januara ove godine, dan pošto je održan pomen žrtvama januarske racije u Novom Sadu. Vlasti Srbije nisu reagovale ni na jedan od tih događaja, mada su oni uznemirili jevrejsku i srpsku javnost, posebno onu u Vojvodini, koja se još uvek živo seća mađarskog pogroma iz Drugog svetskog rata.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.05.2014. 09:40
Sta se cude, pa nacizam je u usponu u eU narocito od kada primaju i prastaju zlikovackim horvatima paljenje-rusenje-genocid-logore.......lome table svaki dan.........ne vracaju ukradeno zemljiste........ne sude koljacima.........nacisti iz prethodnih ratova piju kavu sa josipovicem..........lazu o poubijanim civilima u Jasenovcu........oprostise im zapadni istomisljenici oluju, bljesak..........ma nek idu u pakao.........sada ime dve vrste ljudi.....oni koji guraju u eU/nacisti........i pravedni ljudi koji nece u eU/Boziji Ljudi.........2-klase bolje tako sada prepoznajemo lakse NEPRIJATELJA.......
Sreda 07.05.2014. 09:42
Срби,не спавајте,прст на обарачу нек буде сваке секунде,зло се спрема
Sreda 07.05.2014. 09:57
Оно што је добро је да у Мађарској та странка није освојила неки запаженији резултат на изборима,али оно што је лоше је да једна таква фашистичка странка може да постоји и дела у једној уређеној држави.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online