Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 01.05.2014.
06:24
Đ. Barović - Vesti A

Srbijo, ne ulazi u NATO!

Direktor ruskog Instituta za strateška istraživanja Leonid Rešetnjikov izjavio je da bi eventualno učlanjenje Srbije u NATO bilo velika tragedija i razočaranje za Rusiju.

Patrijarh Irinej i Leonid Rešetnjikov
 

Nekadašnji načelnik Analitičke uprave Spoljne obaveštajne službe Rusije, Rešetnjikov je u intervjuu listu "Politika" pojasnio da je "prirodno za slovensku pravoslavnu zemlju da bude u savezu sa Rusijom, Belorusijom i Ukrajinom", ali i da veruje novom premijeru, Aleksandru Vučiću da Srbija mora da ostane prijatelj sa Rusijom.

Milo je izdajnik!

Rešetnjikov je optužio crnogorskog premijera Mila Đukanovića da je izdao sećanja na ruski, crnogorski i srpski narod.
"Đukanović je izdao naše uspomene. Uradio je tako da Crna Gora, prijatelj Rusije, sada postane neprijatelj Rusije. On će dobiti za to veliki orden ali će mu na strašnom sudu pripremiti kotao", rekao je on.

"Verujem da Vučić govori iskreno. Ali, mislim da će mu biti veoma teško da to ostvari. Na njega će se vršiti vrlo jak pritisak. Daće Bog da izdrži. Srbija ima fer odnos sa Rusijom. Srbija nije Crna Gora", objasnio je Rešetnjikov.


Penzionisani general Jovan Milanović, nekadašnji zamenik načelnika Obaveštajne službe Vojske SRJ i zamenik ministra odbrane za međunarodnu vojnu saradnju, ocenjuje za "Vesti" da bi za Srbiju svako "pomeranje klatna" od Rusije bilo pogubno i dovelo do daljeg kolapsa i komadanja zemlje.


- Pred Beogradom je definitivno težak izazov, ali ni ova, kao ni svaka buduća vlada neće dobiti mandat da nas uvedu u NATO. Pri tom, ne treba nikako izgubiti iz vida da će u periodu u kome očekujemo prijem u EU doći do geopolitičkog prekombinovanja kako u svakoj od država Evrope, tako i njenoj globalnoj politici. To prekombinovanje će neumitno zahvatiti i NATO koji očigledno u ovakvom obliku više nema budućnost - ističe Milanović i dodaje da će skorašnje geopolitičko prekombinovanje neumitno zahvatiti i Balkan, ali da Srbija nema razloga za strah.

Odlikovan Ordenom cara Konstantina

Patrijarh srpski Irinej odlikovao je Rešetnjikova Ordenom svetog cara Konstantina zbog ljubavi prema SPC i srpskom rodu.
Patrijarh je istakao da se Orden cara Konstantina, najveće odlikovanje naše crkve, dodeljuje zaslužnim ustanovama i ličnostima, među koje spada i prijatelj našeg naroda Leonid Rešetnjikov.
"Rešetnjikov je odan svojoj veri i svojoj crkvi, veri pravoslavnoj i zbog toga je odlikovan, takođe, visokim odlikovanjem svoje crkve", rekao je patrijarh dodajući da Rešetnjikov radi na zbližavanju srpskog i ruskog naroda i na učvršćivanju veza.

- Promene će bez sumnje zahvatiti BiH i Makedoniju, ali Srbija će u tim događajima ostati stabilna. Zato je i važno da ne narušava dobre odnose sa Rusijom i da odnose sa NATO "zamrzne" na sadašnji nivo "koketiranja", ali ništa više od toga - kaže ovaj general koji je nekoliko godina bio i vojni ataše SRJ u sedištu NATO-a u Briselu.


Milanović tvrdi i da ma koliko SAD odbijaju da Srbiji nadoknade štetu zbog nezakonitog bombardovanja 1999. godine, to je neminovnost sa kojom se moraju suočiti.


- Ukoliko im je izraz ratna reparacija preoštar, onda mogu koristiti neki drugi. Suština je da oni moraju nadoknaditi štetu Srbiji koju su izazvali agresijom - ističe ovaj general.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.05.2014. 06:59
никад у зликовачки нато,живеле СРБИЈА И РУСИА
Četvrtak 01.05.2014. 11:43
Ама каква ната...ништа од тога.
Četvrtak 01.05.2014. 11:49
Smesna pricica, pa ne misli valjda neko da ce Srbija doveka ostati sestorazredna svapska kolonija? Ova Vuciceva "vladavina" ce se jako ruzno zavrsiti i po njega i po nas, i za sve je bolje da traje sto krace. Plasim se samo da od nase ionako smesne ekonomije nakon ove vlade nece ostati ni patrljci... A kad sve prodje, jedini spas ce biti u potpunom priblizavanju Rusiji i ostalim prijateljskim drzavama koje nas, ako nista, bar nisu bombardovale i komadale nam teritoriju. Nema druge opcije, to je jedini nacin da prezivimo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online