Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Nedelja 16.03.2014.
00:16
Blic A

Stručnjaci: Putin neće izdati Srbe i Kosovo

Eventualno proglašenje nezavisnosti Krima neće uticati na promenu stava Rusije prema Kosovu, smatraju i domaći i strani stručnjaci.

Sigurno neće priznati Kosovo: Vladimir Putin
 

Profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić objašnjava da Rusija sigurno neće menjati svoj stav, odnosno neće priznati Kosovo.


- Ruska ambasada je pre nekoliko dana saopštila da neće priznati Kosovo i da poštuje rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 - kaže on i nastavlja: - U suštini, Rusija je praktično prepustila SAD-u da odluči da li treba poštovati međunarodno pravo o nepovredivosti granica, ili separatističke grupe treba priznavati od slučaja do slučaja.

Lavrov Amerima: Kosovo je poseban slučaj? E, pa i Krim je!

Simić objašnjava da je sa priznanjem Kosova i stavom suda razbijena povelja Ujedinjenih nacija.

- Svet je počeo da liči na vozača bez kočnica. Zato danas imamo "nova Kosova", odnosno Abhaziju, Osetiju, Krim i ko šta još u narednim godinama - priča Simić. Za

Grizunov:

Dvostruki standardi

Sergej Grizunov, ruski novinar i stručnjak za Balkan, kaže da mu se na osnovu izjava ruskih zvaničnika i Kremlja čini da se situacija sa Kosovom koristi kako bi se potkrepila politika kada je u pitanju Krim.
- Zasad ne vidim ni šta bi moglo da ukaže na to da će Rusija priznati Kosovo. Za mene je svakako sporno kosovsko pitanje koje ima ozbiljne posledice, a bojim se da će posledice kada je u pitanju Krim biti još veće - priča Grizunov.

pitanje da li će Skupštine Krima po ugledu na Kosovo nešto promeniti u međunarodnim odnosima, a posebno vezano za Srbiju, Tim Džuda, novinar londonskog "Ekonomista" i ekspert za pitanja Balkana, kaže da je "izvesno, ali niko ne zna odgovor".


- Dekleracija nezavisnosti koju je proglasio proruski parlament Krima i politika Rusije nisu ništa novo. Ruska politika se promenila od 2008. priznavanjem Južne Osetije i Abhazije. Kao što smo videli, to ništa nije promenilo na Balkanu - priča Džuda. Iako kosovska vlada podržava teritorijalni integritet Ukrajine, i privatno su vrlo ushićeni onim što bi to za njih moglo da znači, Džuda sumnja da iz svega toga ni skorije ni srednjoročno neće proisteći ništa.


- Dugoročno gledano, zemlje bi morale da odluče da raščiste pravni haos koji sada imamo, mada zasad nema naznaka da će se to dogoditi. Zbog svega toga, Krim rizikuje da bude izlovan kao što su izolovane Abhazija, Južna Osetija, Transnistrija i Nagorno-Karabah. Nadajmo se da će sporazum između Srbije i Kosova omogućiti da sever Kosova izbegne tu sudbinu - zaključuje Džuda.

Merkel: Kosovo i Krim nisu isto

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova. Ona je pred parlamentom izjavila da se teritorijalni integritet Ukrajine ne može dovesti u pitanje.
Merkelova je poslanicima Bundestaga poručila da je Rusija, umesto da deluje kao partner koji će unositi stabilnost, iskoristila slabosti svog suseda.
- Ako Rusija nastavi istim putem, to će biti katastrofa ne samo za Ukrajinu i EU već i za Rusiju - rekla je ona.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.03.2014. 00:56
Neka se izdajnici Srbije i njihova NATO komanda samo nadaju da ce Putin izdati Kosovo. Ko gubi i treba da se nada. Naprotiv, jacanje Putinove Rusije je povratak pravednog tasa na terazijama svetske pravde. Tako se pojacavaju nade da ce i Kosmet ostati tamo gde jeste - u okvirima srpske drzave!
Nedelja 16.03.2014. 06:26
Putin nece jer zna da je Srbin poreklom, ali oce drecun, picousti, seljak precednik I okrugla komunjara dacic.pogani izrod, koji nece navek da deluje, doce im crni petak.
Nedelja 16.03.2014. 07:42
Ali su naši spremni da izdaju Putina i Ruse za lažna američko-njemačko- vatikanska obećanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online