Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.03.2014.
11:19
Đ. Janković - Vesti A

Za poliglotu Kazahstanku škole zatvorile vrata u Loznici

Pre desetak godina Kazahstanka Ajgulja Utkenova nije ni sanjala da će je ljubav odvesti hiljadama kilometara daleko od kuće, da će nepreglednu stepu zameniti brdima i planinama i živeti na obali reke Drine. Tada nije znala da Srbija uopšte postoji, a kamoli Loznica, a danas je njena državljanka i srpska snajka udata za Dejana Jovića sa kojim ima šestogodišnjeg Damnjana i trogodišnju Atinu.

Zbog ljubavi ostavila stepu: Ajgulja sa porodicom
 



Dejana, rukovaoca građevinskim mašinama u Energoprojektu, upoznala je u Kazahstanu. On je 2005. radio u toj dalekoj zemlji, na svom prvom poslu u inostranstvu. Sreli su se u prodavnici, razmenili brojeve telefona i iskra je upaljena.

On je tri kalendarske godine ostao tamo, a onda su rešili da probaju da ljubav pretvore u zajednički život. Govori ruski, kineski, kazahski, srpski i engleski jezik i nada se da bi mogla negde ovde da predaje ruski, ili radi u prevodilačkom birou. Volela bi da se zaposli, pokušavala je u više lozničkih firmi, ali za sada ništa.

PROFESOR
- Završavala sam studije kineskog jezika kad smo se upoznali. Imala sam 24 godine i rešili smo da se uzmemo. Dejan se vratio u Srbiju, a ja sam došla na mesec dana odmora da vidim kako je ovde. Tada smo živeli u Beogradu, a onda sam posetila i njegovo selo i sve što sam videla mi se svidelo. Kod nas je tamo stepa i kada sam videla ovu prirodu oduševila sam se, šume, brda, planine, reke, jezera, vazduh, lepota na sve strane. Osim u Dejana, zaljubila sam se i u ovu zemlju i od 2008. sam ovde - priča simpatična Kazahstanka.

Obilazi svoje

- Između Loznice i njenog zavičaja je skoro 3.000 kilometara. Kazahstan je ogromna, veoma bogata zemlja i dosta se razlikuje od našeg podneblja. Kad smo se uzeli, desilo se da ona tri godine nije išla kod svojih, ali posle tog perioda idemo češće - kaže Dejan.

- Znala sam za Jugoslaviju, ali do tada za Srbiju nisam čula. Onda mi je objasnio da je Jugoslavija prošla kao i Sovjetski Savez čijim raspadom je i Kazahstan postao samostalna država.


Čim su se uzeli, Dejan je posle tri meseca otišao na rad u Rusiju, ali se Ajgulja brzo navikla na život u Srbiji. Kasnije je još tri puta odlazio u Kazahstan, a lani su svi zajedno skoro godinu dana proveli u ovoj ogromnoj državi. Od pre tri godine skrasili su se u svojoj kući na brdu iznad Loznice i tu uživaju. Ajgulja kaže da je veoma pozitivno iznenađena prijemom u Srbiji.

SPREMA SRPSKA JELA
Mada, kako kaže, srpska i kazahstanska kuhinja nemaju sličnosti, "ukusi su potpuno različiti", ona sprema sva srpska jela, sarmu, pasulj, a posebno voli meso. Obožava pečenje, Karađorđevu, ćevape i mnogi joj kažu da jede kao da je odrasla u ovim krajevima.


Dejan sa zadovoljstvom sluša priču svoje lepše polovine. Kako kaže, nije joj pričao bajke o svom selu i Srbiji i srce je odlučilo da ona sa drugog kontinenta dođe ovde.
Ajgulja je sreću pronašla u Srbiji, a pred kraj prošle godine, posle pet godina čekanja i zavrzlame sa papirologijom, postala je naša državljanka. Još samo da se zaposli i sve će joj biti potaman u zemlji koja joj se mnogo sviđa, a za koju do susreta sa Dejanom nije ni znala.

Dremka u bioskopu

Dejan je pri prvom boravku u Kazahstanu radio po 11-12 sati dnevno jer je trebalo ispoštovati rokove zbog čega zamalo nije propala njegova veza sa Ajguljom.
- Na prvom sastanku išli smo u bioskop i on je zaspao tokom filma. Pomislila sam da više neću izlaziti sa ovim čovekom, a drugarica koju sam povela pitala me s kim si ti to pošla?! Međutim, videli smo se ponovo i eto i danas smo zajedno - kaže uz smeh Ajgulja, a Dejan se pravda da ga je tad stigao umor.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online