Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Petak 28.02.2014.
00:29
Blic A

Vučićev plan: Velika koalicija (bez DSS i DS), pa promena Ustava

Zbog promene Ustava i reformi, naprednjaci moraju da obezbede dvotrećinsku većinu u novom sazivu Skupštine Srbije. Zato će SNS najverovatnije formirati vladu sa više stranaka koje pređu cenzus, izuzev DS i DSS.

Brisel i Vašington izrazili su stav da DSS Vojislava Koštunice ne bude u izvršnoj vlasti, jer se ovoj partiji i dalje pripisuje odgovornost za paljenje ambasada februara 2008. godine, saznaje Blic. DS, s druge strane, nije poželjan partner stranci Aleksandra Vučića, jer su previše zaratili.

Brisel i Vašington ne žele DSS u izvršnoj vlasti, a DS nije po volji SNS-u

Strane diplomate se osim zahteva vezanog za DSS neće mešati u postizbornu kombinatoriku i jedino što ih interesuje kada je reč o izborima u Srbiji je da stranka koja formira vladu može da obezbedi dvotrećinsku većinu u Skupštini zbog promene Ustava i nastavka dijaloga sa Prištinom, ali i sprovođenja reformi koje će Srbiju još više približiti EU.

Zoran Babić, član Predsedništva SNS, na pitanje o vladi nacionalnog konsenzusa, kaže za Blic da se 16. marta događa prvenstveno izbor dve vlade - jedna je vlada koju bi sastavljali tajkuni i druga koju će voditi Vučić i koja ulazi u reforme.

Šarović: Hapsićemo i Vučića i Dačića i sve izdajnike Srbije!

- Vlada koju sastavljaju tajkuni Srbiju bi vratila na staro, pod okrilje i u stegu tajkunsko-političko-kriminalnog lobija. Druga vlada koju bi vodio lider SNS Vučić je ona koja želi prave reforme i dalju borbu protiv kriminala i korupcije. Ta vlada može da nam obezbedi evropsku budućnost države, a svako ko želi takvu vladu 16. će imati priliku da je podrži - navodi Babić.

U SPS se zalažu za što širu koaliciju. Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS, kaže da je to neophodno jer se Srbija nalazi u ozbiljnim socijalnim i ekonomskim problemima.

- Zato je potrebno da u Vladi budu zastupljene sve strukture i svi interesi građana. Predsednik SPS Ivica Dačić je pokazao u proteklih šest godina da je za postizanje nacionalnog konsenzusa i bili smo u vladi sa DS i sada sa SNS. Dačić je 2008. i 2012. godine bio u poziciji da odlučuje ko će ući u vladu, čime je pokazano da se zalažemo za politički i partijski konsenzus - kaže Vukomanovićeva.

Vuković: Velika vlada nije garant stabilnosti

 

Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, kaže da ne isključuje mogućnost da SNS i ako osvoji dovoljnu većinu za samostalnu vlast ipak formira vladu sa još nekim strankama. Ali dodaje da ni vlada kojom se obezbeđuje dvotrećinska većina nije garant stabilnosti.


- Ako budu reforme koje mogu da izazovu socijalne nemire, uvek neko od partnera može da izađe sa drugačijim stavom. Ništa nije garant. Svaka vlada koja je stabilna i može da sprovodi reforme korisna je i to može da se ostvari sa jednom strankom ili sa više njih - kaže Vuković.

POVEZANE VESTI

Petak 28.02.2014. 01:13
Svako onaj ko da svoj glas ovoj kreaturi mora da zna da je glasajuci za njega u stvari glasao za promenu Ustava Srbije a samim tim i za formalno priznanje nezavisnog KiM...Ustav Srbije je poslednji bastion koji koci prijem KiM u UN i ova nakaza je dobila zadatak da ga srusi...
Petak 28.02.2014. 07:40
Nepunih godinu dana kasnije, poznati albanski milijarder, Bedžet Pacoli, ponudio je neuporedivo više novca za Kosovo (Pacolijeva "tržišna" cena po kojoj su Albanci bili spremni da kupe Kosovo, iznosila je više desetina milijardi evra!).U tom trenutku, niko, pa ni najljući srpski neprijatelj, nije mogao da nasluti da će 2012. godine, na stotu godišnjicu Balkanskih ratova u kojima je Srbije isterala Otomansku imperiju sa Balkana i povratila Kosovo nakon 400 godina okupacije, jedna mala, mizerna grupa srpskih samodržaca, predvođena Aleksandrom Vučićem, doslovno predati ovu svoju nacionalnu, državnu i duhovnu postojdbinu u ruke kriminalnih vođa bivše albanske terorističke organizacije OVK.
Petak 28.02.2014. 07:44
Još samo da Vučić, Vulin i ostali "umetnici" koji žive na stranim apanažama, priznaju sopstvenom narodu šta su uradili sa Kosovom: da li su ga prodali (i za koliko), ili su ga predali (i zašto).Upućeni tvrde da su poznate i cifre. Zašto tako slobodno narko bos Ćazim Osmani i drugi kosovski Albanci šetaju Beogradom, a Bedžet Pacoli kupuje po Srbiji? A kosovski Srbi su svakim danom sve dalji od Srbije, i sve bliži novom istrebljenju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online