Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 26.02.2014.
20:09
D. N. Petrović - Vesti A

Tempirana bomba na Pešteru

Pre NATO bombardovanja vojni aerodrom Dubinje kod Sjenice bio je, zbog položaja i izuzetnog strateškog značaja koji je imao, ponos Pešterske visoravni i velika nada vojske tadašnje Jugoslavije. Zbog toga je već prvih dana napada na Srbiju bio meta tomahavka i NATO-aviona koji su ga, svakodnevno, zasipali najubojitijim projektilima, neretko i kasetnim bombama.

Od piste ostala ruina
 

Sve što je bilo na aerodromu sravnjeno je sa zemljom, a u porušenim kamponirima "zarobljeno" je i nekoliko aviona koji ni do današnjeg dana nisu "oslobođeni".


Prema nezvaničnim informacijama, u neraščišćenim ruševinama još se nalaze četiri potpuno nova MiG-a 21 i jedan supergaleb sa ukupno 16 raketa vazduh-vazduh, dve avionske bombe i više od 1.000 topovskih zrna i znatna količina kerozina. Neki od vojnika koje je rat zatekaao na Dubinju tvrde da je zarobljeni arsenal još brojniji i vrlo opasan po okolinu, pogotovu što bivši aerodrom, koji sada liči na izrovanu ledinu, napušten i uopšte nije zaštićen.
 

Skupo izbavljenje

Izvlačenju zarobljenih "krtica" trebalo bi da prethodi uklanjanje svih neeksplodiranih NATO-bombi, potom raketa i bombi montiranih na MiG-ove i supergaleba, arsenala drugog oružja i rezervi goriva... Sve to bila bi vrlo skupa i rizična operacija koju mogu da izvedu samo vrhunski stručnjaci. U Sjenici se nadaju da će se pojaviti donatori (Norveška i neke druge zemlje pomagale su čišćenje mina na drugim terenima u Srbiji) koji će pomoći da se i Dubinje očisti i jedan od najlepših delova Peštera ponovo bude bezbedan.

Zatrpani avioni vredeli su milione evra, neverovatno je da i danas stoje u ruševinama, jer država nema para da ih bezbedno izvuče. Koliko znam, MiG-ovi su neznatno oštećeni. Posle toliko godina u ruševinama, sigurno su zarđali i sada, ako ih neko i oslobodi, mogu samo na otpad - kaže jedan bivši oficir koji je radio na Dubinju.


Vojska je više puta upozoravala da se ne ulazi u porušene kamponire i da se niko ne približava pisti i drugim objektima, jer uvek preti opasnost od eksplozije i neke kasetne bombe. Ali, džaba su bila sva ta upozorenja, neke komšije čuvaju ovce po aerodromskom kompleksu ("Vesti" su o tome pisale), deca igraju fudbal na pisti, a čobani se kriju od kiše u porušenim podzemnim hodnicima, samo zahvaljujući sreći niko još nije stradao - kaže Hamid Hodžić, koji živi u blizini aerodroma.


Pre desetak godina, Vojska je odlučila da ovaj i druge porušene aerodrome u Srbiji isturi na prodaju, u kompleksu Dubinja kupcima je ponuđeno 160 hektara zemljišta i 27 porušenih objekata. Tadašnji predsednik opštine Sjenica Esad Zornić pokušao je da formira konzorcijum više opština koje bi kupile, a potom i osposobile aerodrom sa koga bi u svet odlazila zdrava hrana sa Peštera.
 

Jedan od zarobljenih aviona
 

Imali smo dobre namere, bilo je još nekoliko zainteresovanih opština, ali je naišla kriza i sve je palo u vodu. Šteta, koliko znam, sve je na Dubinju u korovu, aerodrom još nije očišćen od zaostalih bombi, teško da će više ikada biti aktiviran - kaže Zornić.


Strahujemo za bezbednost, deca nam se igraju po pisti i u kompleksu aerodroma, nekada iz radoznalosti ulaze u podzemne kamponire gde ih vrebaju razne opasnosti, ceo aerodrom je jedna velika tempirana bomba, sve u svakom trenutku može da odleti u vazduh - kaže Dragan Popadić, stočar iz sela Dubinje.


- Opština je nemoćna da bilo šta sama preduzme: aerodrom je vlasništvo Vojske, čišćenje je, kako sam obavešten, vrlo skupo, stalno apelujemo na građane da se ne približavaju, čini to i Vojska, ali se uvek nađe neko ko sva ta upozorenja ignoriše i sve nas izlaže velikom riziku - kaže Habo Mujović, predsednik opštine Sjenica.

Sreda 26.02.2014. 20:35
Da li je ministar vojni o ovome obavešten. Zna li za ovo Vučić, Dačić, Nikolić. Ili ih zanimaju samo fotelje. Zar je moguće takve avione prepustiti zubu vremena. Daćemo milione za izbore da bi svoju volju,popularnost i rejting proverili neki političari, a nemamo za ovako nešto. Dajte Ugljaninu on će odmah dovesti turke, oni će za čas to očistiti i napraviti aerodrom.
Četvrtak 27.02.2014. 07:02
A radijacija? tame ne treba dozvoliti prilaz nikome, a ne još da se djeca igraju , a ovce pasu po zagađenom terenu.
Četvrtak 27.02.2014. 07:25
за сат времена 9:30! www.dverisrpske.com/sr/dveri-na-delu/4937-bosko-obradovic-na-tv-b-92.html
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online