Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 16.02.2014.
03:25
D. N. Petrović - Vesti A

Preobraženje narkomana kreće od nule, ne od lopate

Uprkos svemu što se u Duhovno-rehabilitacionom centru Crna reka, udaljenom samo nekoliko stotina metara od istoimenog drevnog manastira, uklesanog u litice planine Mokre gore, dešavalo do pre tri godine (i čuvenom prevaspitavanju štićenika - lopatom), ova "ustanova" koja je sa blagoslovom eparhije Raško-prizrenske osnovana sa ciljem da mlade ljude odvikava od droge i dalje uspešno radi.

Potrebni su nam stručnjaci: Otac Dejan Jakovljević
 

Trenutno se u centru "leči" četrdesetak mladih narkomana iz cele Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije, a interesovanje za dolazak novih štićenika i dalje je - veliko. U poslednje tri godine, od kada je na čelu ove ustanove otac Dejan Jakovljević, kroz Crnu reku je prošlo više stotina mladića, mnogi su se svojim kućama vratili potpuno - izlečeni, neki su na pragu izlečenja, nekima, na žalost, nije bilo spasa.


- Za dve godine ovde nije zabeležen ni najmanji incident, radimo po principu dobrovoljnosti i nikoga ne prisiljavamo, niti da se leči, niti da dođe ovde, svaki štićenik može da ode kad god poželi - kaže otac Dejan i naglašava da Centar očekuju velike promene.

Grade pogone, konkurišu za projekte

Crna reka ovih dana

U budućem rehabilitacionom centru Preobraženje već imaju farmu koza i ovaca, dovoljno svog mleka i mlečnih proizvoda, imaju i plastenike, na poklon su dobili i savremenu pekaru, izgradili su i moderan sportski teren.... Planiraju da izgrade nekoliko manjih proizvodnih pogona i da kod Vlade Srbije i stranih donatora konkurišu za realizaciju nekoliko značajnih projekata.
 

Neki bi, nakon izlečenja, kad bi se zaposlili, ostali ovde da žive, dok su sa nama i uz nas sigurno se više nikada neće vratiti drogi, najviše iskušenje čeka ih, i kad su izlečeni, pri povratku u sredine iz koji su došli, priča otac Dejan Jakovljević.


- Planiramo da, kako bi ubuduće izbegli svako poistovećivanje sa manastirom i crnorečkim bratstvom, promenimo ime u Preobraženje i da stvarno postanemo lečilište, sa mnogo više smeštajnih kapaciteta, u čiji rad će se uključiti i stručnjaci raznih profila. Do sada smo naše štićenike od droge odvikavali: toplom rečju, razgovorima, molitvama, radom i sportskim aktivnostima, ubuduće očekujemo i pomoć stručnjaka svih profila - ističe Jakovljević.

U Crnu reku bi uskoro, na poziv oca Dejana i vladike raško-prizrenskog Teodosija, trebalo da stigne specijalna državna komisija, sastavljena od stručnjaka iz više ministarstava, koja će snimiti uslove i način rada u centru i odlučiti: da li će Preobraženje dobiti državnu dozvolu za rad i kako će ubuduće raditi.

Izgradili svoje terene: Imaju ekipe za sve sportove

- Svaki predlog, svaka sugestija i svaka pomoć stručnjaka i države nama će dobro doći. Važno je da posrnuli mladi ljudi ne budu prepušteni ulici i narko-dilerima, da imaju sigurno utočište i nadu u izlečenje, sve ostalo, uverili smo se u to ovde mnogo puta, dođe na svoje mesto - naglašava Jakovljević.


- Ja sam u Crnoj reci punih pet godina, drogu u ovom periodu nisam ni pomirisao, više i ne pomišljam na to zlo, izlečen sam, ali još sam ovde, jer sam se navikao, a i bojim se: kako ću se snaći kad se vratim u Beograd i kad ponovo na mene navale moji "stari prijatelji - kaže S. B. (28) iz Beograda, koji najviše vremena provodi u radionici duboreza, na molitvama u manastiru i na, kad je lepo vreme, sportskim terenima. Dobro mu, kaže, dođe i seča drva.


U Crnoj reci očekuju da će, kad dobiju sve dozvole i prošire kapacitete i kad uz njih stanu struka i država, broj štićenika narasti bar na 200 i više.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.02.2014. 09:56
Nisam baš siguran da je sve kako piše jer narkomani su ozbiljni bolesnici i budale . Ali SVAKI IZLEČENI JE PLUS za njega samog plus za porodicu i plus za sam centar za rehabilitaciju .
Nedelja 16.02.2014. 16:08
Ozenite se i pravite decu jer sa decom nemate vremena da mislite na svakakve gluposti jer ako ste i malo normalni zivece te za potomstvo a ne za drogu.
Utorak 18.02.2014. 16:10
Čuo sam jednog lekara gde kaže."Jednom narkoman uvek (potencijalni) narkoman".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online