Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.02.2014.
15:22

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vezali ruke i konzulatima

Najavu vladajuće srpske garniture da će kampanja za martovske parlamentarne izbore biti kratka očigledno će najviše osetiti dijaspora Srbije. Diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) u inostranstvu, koja treba da se uključe u evidentiranje birača i otvaranje biračkih mesta, do zaključenja ovog broja "Vesti" još nisu na svojim internet prezentacijama postavila obaveštenje da su izbori zakazani za 16. mart i da državljani Srbije koji žele da glasaju u inostranstvu treba da se prijave do 22. februara u najbliže DKP Srbije.

Na kraju će se kola slomiti na dijaspori... 
 


- Moramo da čekamo zvanične instrukcije iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Takva je diplomatska praksa. Svesni smo da se svakim izgubljenim danom osoblju ambasada i konzulata nagomilava posao evidentiranja birača, kao i da naši građani u inostranstvu imaju sve manje vremena za prijavljivanje. Na kraju će se kola slomiti na dijaspori, ali i na ambasadama i konzulatima, ako odziv birača i broj otvorenih birališta u dijaspori bude minoran - rečeno je "Vestima" u više srpskih DKP-a u svetu.

Pročitajte još:

* Dijaspori ističe vreme

* Dijasporu još ne zovu da glasa

Aleksandar Čotrić, predsednik skupštinskog Odbora za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, smatra da diplomatsko osoblje svojom dobrom voljom može i nezvanično da informiše ljude u rasejanju ili ih uputi na veb sajt Ministarstva pravde i državne uprave Srbije gde je postavljeno obaveštenje.


- Pre svega, bilo bi dobro da DKP najpre pomognu onima koji treba da glasaju prvi put. Preliminarno informisanje birača od koristi je i konzulatima jer im olakšava i ubrzava posao evidentiranja glasača - kazao je Čotrić.

Podsećanja radi, na ranijim izborima bilo je neophodno najmanje 100 evidentiranih birača da bi se otvorilo glasačko mesto u inostranstvu. Tako je 2012. godine otvoreno 38 biračkih mesta u 22 zemlje, dok je 2008. bilo 75 biračkih mesta u 42 države, a od ukupnog broja birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, glasala je samo trećina.

Hiljade kilometara do birališta

Aleksandar Čotrić napominje da je prepreka u ostvarenju biračkog prava i ogromnu udaljenost ambasada i konzulata Srbije od mesta stanovanja velikog broja pripadnika dijaspore i ta udaljenost može da bude i do nekoliko hiljada kilometara.
- Ti ljudi su praktično onemogućeni da glasaju i ispune jedno od osnovnih ustavnih prava. Zato od više stotina hiljada državljana Srbije koji žive u inostranstvu glasa manje od pet odsto - upozorava Čotrić.

- Izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika 2004. omogućeno je glasanje našoj dijaspori. Iako je u međuvremenu uočeno niz manjkavosti u izbornom procesu, od tada ništa nije učinjeno da se rasejanju omogući da glasa poštom jer to postoji u mnogim državama sveta - kaže Čotrić.


Dijaspora bi se više angažovala da se prijavi i izađe na birališta, smatra Čotrić, ako bi u parlamentu Srbije imala svoje direktne predstavnike.


- Ništa do sada nije učinjeno da se dijaspori obezbedi da od ukupno 250 poslanika skupštinskog saziva nekoliko njih direktno bira rasejanje iz svojih redova, u posebnoj izbornoj jedinici. Ako znamo da u inostranstvu živi oko 40 odsto ukupnog srpskog korpusa, neophodno je da obezbedimo našoj dijaspori da, poput Italijana, Grka, Makedonaca ili Hrvata, ima svoje neposredno izabrane predstavnike u otadžbinskom parlamentu, koji će zastupati njihove specifične interese i potrebe - rekao je Čotrić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online