Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 24.01.2014.
01:45
Srna A

"SAD diriguju Haškim tribunalom"

Analitičar Miroslav Lazanski ocenio je da, kroz haške presude bivšim političkim, vojnim i policijskim zvaničnicima Srbije, tvorci kosovske nezavisnosti i zaštitnici samoproglašene "republike Kosovo" peru svoju ulogu u svemu tome.

Haški tribunal (Foto: Arhiva)
 

"Da bi imali opravdanje da kažete - evo oni su zaslužili nezavisnost - morate da vodeće srpske generale i ljude pretvorite u ratne zlikovce. Vašington diriguje Haškim tribunalom i očekivati da u tom kontekstu dobiju neke manje kazne kada je u pitanju Kosovo bilo je potpuno nerealno. Vašington nastoji da uloga NATO i SAD na Kosovu bude onako kako su oni zacrtali", rekao je Lazanski Srni komentarišući današnju presudu Haškog tribunala u predmetu "Šainović i drugi".

Navodeći da ne spori zločine sa srpske strane na Kosovu, Lazanski ističe da to ne opravdava Haški tribunal u jednoj potpuno neobjektivnoj situaciji, kada pušta Ramuša Haradinaja, kada Hašim Tači nije procesuiran i kada slučaj "žute kuće" i trgovine organima nikako da krene sa početne pozicije.

"Mislim da se ovim definitivno Haški tribunal potpuno srozao sa pravne tačke gledišta. Sa etičke i političke je davno razotkrivena institucija. Samo mi nije jasno zašto službeni Beograd i dalje prima glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca i predstavnike Haškog tribunala kada dođu, kada je rečeno da će biti ti odnosi zamrznuti", rekao je Lazanski.

On ocenjuje da se u pristupnim pregovorima Srbije sa EU ove presude neće "potezati" sve dok Srbija bude kooperativna i korak po korak priznavala kosovsku nezavisnost.

"Jasno je da će, pre uslaska u EU, Srbija morati napraviti pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, što je eufemizam za potpuno priznanje", rekao je Lazanski.

On je podsetio da je Vojska Jugoslavije tokom sukoba na Kosovu dala precizna uputstva kako se treba postupati u skladu sa ženevskim konvencijama prema ratnim zarobljenicima i civilima, te da je procesuirala svoje pripadnike koji su to kršili.

Žalbeno veće Haškog tribunala je četvoricu visokih političkih, vojnih i policijskih funkcionera SR Jugoslavije i Srbije osudilo na višegodišnje kazne zatvora.

Nikolu Šainovića na 18 godina zatvora, Sretena Lukića na 20 godina i Vladimira Lazarevića na 14, dok je Nebojši Pavkoviću potvrđena kazna od 22 godine zatvora.

POVEZANE VESTI

Petak 24.01.2014. 01:55
Lazanski je jedan od retkih novinara u Srbiji koji ne pripada korpusu NATO propagande. Ostao je dosledan sebi, za sta mu se pogotovo u ovim uslovima mora odati priznanje. Bravo Lazanski!
Petak 24.01.2014. 07:47
Od svih vojnika KFORA na Kosovu NAJODVRATNIJI SU AMERIČKI,svedok sam kada su uplašeno zverski bojevom municijom pucali na masu nas na JARINJU septembra 2012.g.gledao sam ih u lice na metar otstojanja tačno im vidiš MRŽNJU prema Srbima a tako deluju uplašeno,ostali vojnici NEMCI I DANCI sutakodje odvratni al tog dana nisu bojevom municijom pucali na goloruk narod.Presude u HAGU me uopšte ne iznenadjuju jer i vrapci su do sada shvatili da je sve ovo delo pod br.1 amerabr.2 nenaca br.3 engleza,svi drugi rade kako im ovi narede.Za Lazanskog nemam komentar realan,a onaj jadni DRECUN je DJUBRE VUČIĆEVO znam ga lično sa Jarinja kad nam jeprilazio na barikadama i nazivao nas herojima.
Petak 24.01.2014. 11:05
Председник Српске радикалне странке и један од најугледнијих српских политичара, др Војислав Шешељ, налази се у притвору Хашког трибунала већ 11 година без првостепене пресуде. Ових дана му је, сложеном хируршком интервенцијом, започето лечење од рака, којег је у притвору задобио. Ово је, без сумње, најциничнији квазисудски поступак икада забележен у људској историји. Др Војислав Шешељ је оптужен из политичких разлога, и био је суочен са лажном политичком оптужницом, више пута мењаном, а коју је трибунал безуспешно покушавао да поткрепи лажним, уцењеним и тајним сведоцима, више пута без објашњења прекидајући поступак.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online