Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.03.2010.
21:54
B92 A

Britanija: A gde su Srbiji granice?

Britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio je da Evropska unija neće od Srbije tražiti da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, ali da će vlasti u Beogradu morati da uspostave neki oblik saradnje sa kosmetskim institucijama jer će se u procesu evropskih integracija tražiti od Srbije da ustanovi šta u fizičkom smislu čini državu, koja je njena veličina i populacija.

Primorava na saradnju sa kosmetskim vlastima: Stiven Vodsvort



Vordsvort je, u vestima B92, govoreći o saradnji Beograda i Priština, naveo primere saradnje dve posleratne Nemačke, kao i model koji su uspostavile Irska i Severna Irska.


"Osnovno pitanje je da nađemo način da regulišemo naše nesuglasice po pitanju Kosova. Dvadeset i dve članice EU su priznale Kosovo, pet nisu. Srbija, naravno, to nije učinila", podsetio je Vordsvort.


"Želimo da se nastavi proces evropskih integracija Srbije, dakle moramo da nađemo način da prevaziđemo te razlike koje među nama postoje, jer ne možemo da ih razrešimo", objasnio je Vordsvort.


"Predali ste zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo. Ako se ministri EU slože o tom zahtevu ovog leta i proslede taj zahtev Komisiji na usvajanje, Komisija će uputiti Beogradu sveobuhvatan upitnik, koji sadrži više od 2.000 pitanja", rekao je on.


Neka pitanja bi, u normalnoj situaciji, bila laka za odgovor, rekao je Vordsvort i naveo primer pitanja "kolika je površina i koliko zemlja ima stanovnika".


"Dobar presedan ovde je što je Vlada premijera Vojislava Koštunice, kada je pregovarala o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, prihvatila da se taj sporazum ne odnosi na Kosovo, koje je pod upravom Ujedinjenih nacija u skladu sa Rezolucijom 1244", ocenio je Vordsvort.


Vordsvort je rekao da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde neće promeniti činjenicu da je 80 odsto članica EU priznalo nezavisnost Kosova i Metohije.

Utorak 16.03.2010. 08:41
Staro jw prvilo da se zlocinac vraca na mesto zlocina. Ambasador Britanije govori i uporedjuje Kosov i Metohiju sa nemakom. Zaista cinicno.Istocna Nemacka je oduvek Nemacka jer tamo odvajkada zive Nemci. Na KiM je drugacije, cak popisi stanovnistva Turske govore o tome da u Pristini, Mitrovici, Peci i drugim mestima uopste nema Siptara. ta vecina je plod nacisticke okupacije 1941. kada su proterali 70000 porodica Srba i doveli Siptare iz Albanije. Taj trend su podrzali komunisti posle 1945. i zabranili da se Srbi vrate na svoj aognjista.Posle 1945. nastavljeno je iseljavanje pod raznim oblicima pritisaka. Napominjem da su nacizam i komunizam u Evropi osudili, a jedino u Srbiji vaze plodovi fasizma i komunizma.To su cinjenice,a ostalo je politika..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online