Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.01.2014.
11:24
Beta A

Srbija protiv korupcije: Napredujemo, fali nam samo još sistem

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić ocenila je prvog dana Nove godine da je u 2013. ostvaren inicijalni napredak u borbi protiv korupcije i ukazala da država u narednom periodu mora da se posveti jačanju institucija.

Napredujemo polako, ali nas tek čeka težak put u borbi protiv korupcije
 


"Ono čemu treba da težimo jeste sistem za borbu protiv korupcije koji funkcioniše nezavisno od političke volje. Srbiji tek sledi najzahtevnija faza u kojoj je odlučujući rad profesionalaca u institucijama", rekla je Tatjana Babić u intervjuu za agenciju Beta.


Ona je naglasila da svi sporni slučajevi korupcije moraju da budu prepoznati i procesuirani.


"Važno je da se donesu pravosnažne presude, jer tek tada su vidljivi konkretni rezultati svih normativnih i institucionalnih reformi", rekla je Babićeva.


Ona je istakla da je za Agenciju veoma važno što je Ministarstvo pravde uradilo Nacrt zakona o uzbunjivačima i dodala da je velika šteta što nacrt nije donet ranije, a što je moglo da se uradi usvajanjem modela zakona koji su uradili ombudsman i poverenik za informacije od javnog značaja.


"Šteta je što je propuštena prilika da ovaj važan zakon dobijemo i ranije stavljanjem tog modela u formalnu proceduru, ali tu smo gde smo", rekla je Tatjana Babić.


Prema njenim rečima, zaključno sa 4. decembrom 2013. godine Agencija je primila 142 zahteva, a status uzbunjivača dobila je 81 osoba. Prošle godine, jednoj osobi je oduzet satus uzbunjivača, pošto sumnju na korupciju "nije prijavio u dobroj veri".


"Broj zahteva za zaštitu raste iz godine u godinu. Samo prošle godine Agencija je primila 101 zahtev, a status uzbunjivača je dobilo 66 lica", rekla je Tatjana Babić.


Dodala je da uzbunjivači najčešće ukazuju na korupciju u javnoj upravi, pravosuđu, zdravstvu i prosveti.


Pored Zakona o zaštiti uzbunjivača, ona je navela da je za 2014. godinu izuzetno važno da se donose nov zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti.


"Izdvojila bih i najavljene izmene Poslovnika vlade, koji će je obavezivati da daje predloge zakona na mišljenje Agenciji i da mišljenje Agencije priloži uz predlog zakona prilikom dostavljanja skupštini", rekla je Tatjana Babić.


Prema njenim rečima, važno je da se usvoje i izmene Poslovnika Narodne skupštine, koje podrazumevaju uvođenje obavezne analize rizika na korupciju u obrazloženja predloga zakona.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.01.2014. 11:35
Reče "napredujemo fali nam SAMO sistem" ? Tačno . Ono što se dobijalo za 100 € sada je 150 € a možda i više . Naravno ovo je za sirotinju kod BANDITA koji vode SRBIJU KORUPCIJA JE U MILIONIMA € I TU SISTEM ODLIČNO FUNKCIONIŠE ... NAŽALOST .
Sreda 01.01.2014. 12:21
Pa ugledajte se na Brisel, oni imaju najrazvijeniji sistem korupcije, normalno mora da se plati, ali nije strašno jer uz to dobijate i imunitet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online