Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 18.12.2013.
14:19
Srna, Beta A

"Prag će pomoći da Srbiji ne vrate vize"

Zvanični Prag će pružiti svu pomoć Beogradu kako bi bilo izbegnuto eventualno uvođenje (vraćanje) viza i da bi Srbija trajno rešila problem azilanata, istakao je zamenik premijera Češke Martin Pecin koji je razgovarao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

"Prisan" odnos premijera Srbije Ivice Dačića i zamenika premijera Češke Martina Pecina (levo)
 

- To je osetljiva tema. Trudićemo se da vam maksimalno pomognemo da ne dođe do ponovnog uvođenja viza, jer problem azilanata nije samo srpski problem, poručio je Martin Pecin i dodao da Češka u potpunosti razume situaciju u kojoj se Srbija  trenutno nalazi i podsetio da je njegova zemlja bila suočena sa istim problemima pre zvaničnog ulaska u EU.

"Pre ulaska Češke u EU veliki broj naših građana, pre svega Roma, emigrirao je u Veliku Britaniju i koristio prednosti britanske socijalne zaštite, zbog čega je Česima pretilo uvođenje viza, podsetio je Pecin.

Premijer Dačić rekao je da ga raduje što su upravo predstavnici češke delegacije, koju predvodi Pecin, prvi gosti iz EU koji su posetili Beograd posle veoma značajne odluke šefova diplomatije Unije u Briselu o početku pristupnih pregovora.

Konstatovao je da Srbija i Češka već imaju izuzetnu privrednu saradnju koja će dodatno biti unapređena u evropskim okvirima.

Govoreći o spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Češke, Dačić je rekao da je ona u prošloj godini iznosila više od pola milijarde dolara, a da je u prvih devet meseci ove godine srpski izvoz duplo povećan, dok je uvoz iz Češke povećan za 17 odsto. Kako je precizirao, već u prvih devet meseci ove godine premašen je iznos cele prošlogodišnje spoljnotrgovinske razmene, što je, po rečima premijera, veoma važno kao mogućnost za uzajamnu saradnju kompanija dveju zemalja u različitim projektima.

- Nadam se da će do aprila meseca, za kada je najavljena poseta našeg predsednika Zemana, biti napravljen neki poseban projekat koji će omogućiti dalje poboljšanje naših odnosa", istakao je Pecin i dodao da je siguran da Češka i Srbija u tom smislu imaju jedna drugoj šta da ponude.

Obojica su ocenili i da postoji veoma dobra policijska saradnja.

- Želimo da nivo naše političke komunikacije budu još bolji. Takođe želimo da ekonomske odnose podignemo na još viši nivo, dodao je srpski premijer.

Sreda 18.12.2013. 15:21
Pa zar ovi naši političari ne vide kakva je ta EU. Da su nam prijatelji ne bi nam uvodili vize. Što Rusi ne uvode i ne prete vizama!
Sreda 18.12.2013. 14:30
sav belosvetski sljam da nasele u srbiju?
Sreda 18.12.2013. 17:20
Prag će da nam pomogne oko viza...? Ko je lud, a ko zbunjen u ovoj priči !?? Dali ste Kosovo, klečite na koljenima i sada treba neki Prag, koji se ne pita ni koliko je sati da nam sačuva vize, kako ne bi putovali ko klošari ! Dragi Bože, sačuvaj nas ovih idiota !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online