Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.12.2013.
13:10
D. N. Petrović - Vesti A

Azilanti: Bojimo se džihadista sa Peštera

Mada su Sjenica i Tutin spremni da prime po stotinu azilanata iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Somalije, Eritreje i drugih država, još je neizvesno da li će i kada ti ljudi doći i koliko će ih biti. Mediji u Srbiji nagađaju da je do zastoja došlo zbog toga što izbegli Sirijci strahuju da u Sjenici i Tutinu ima radikalnih islamista (vehabija) od kojih neki ratuju u njihovoj zemlji za Al Kaidu i od kojih su morali da beže.

Izbegli Sirijci strahuju da u Sjenici i Tutinu ima radikalnih islamista (vehabija) od kojih neki ratuju u njihovoj zemlji za Al Kaidu i od kojih su morali da beže
 

Njihov strah pojačali su i neki portali u Novom Pazaru koji podržavaju džihad-ratnike iz Sandžaka, Bosne i sa Kosova. Oni kritikuju, pozivajući se na islam u Kuran, azilante iz Sirije što se nisu borili u svojoj domovini, što su uopšte bežali i pitaju se da li zaslužuju pomoć.


- Ako nisu poslušali naredbu Uzvišenog i ako su izdali svoju domovinu, vredi li biti dobar prema njima i treba li im pomagati - pita se portal "Sandžak-haber".


Mnogi mediji prenose izjave Muhameda, Amira i Saida, koji su izbegli iz Damaska i Alepa, a trenutno su u Bogovođi, koji se boje odlaska u Sandžak.
- Muslimani smo, ali ne želimo da idemo u Sjenicu, Tutin i Novi Pazar. Pobegli smo od radikalnih islamista u našoj zemlji, znali smo, dok smo još bili tamo, da iz Srbije u Siriju dolaze mudžahedini koji se bore na strani pobunjenika. Možda su neki od njih pucali i ubili neke od naših rođaka i prijatelja. Šta ako saznaju da smo mi u Sjenici i Tutinu?! Šta će biti sa našim porodicama u Siriji, a šta sa nama - ističu ova trojica mladića.


Uprkos svemu, koordinator za saradnju sa Komesarijatom za izbeglice Hazir Dacić iz Sjenice kaže da su pripreme za prihvat azilanata u ovom gradu pri kraju i da će prva grupa od 60 azilanata stići početkom iduće nedelje.


- Oni će biti smešteni u novom hotelu "Berlin" gde će imati dobro grejanje i tri obroka. Nemaju razloga da se plaše, narod će im ovde pružiti pomoć i gostoprimstvo - ističe Dačić.


Humanitarno društvo "Merhamet" i Kancelarija za mlade u Sjenici već prikupljaju pomoć, i veliki broj pojedinaca izrazio je želju da im, čim stignu, pomogne.
 

Kazniti organizatore i ratnike

Iz Sandžaka u Siriji ratuje oko 30 mudžahedina koji otuda šalju grozne slike mrtvih i ubijenih, a i prete NVO-aktivistima, političarima i novinarima u Sandžaku. Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić se zalaže da organizovani odlazak naših državljana na poprišta sukoba, poput Sirije, bude tretiran kao krivično delo.
- Kazna bi trebalo da bude pet godina za organizatore, a tri godine za one koji odlaze - kazao je Ljajić povodom sve češćih
odlazaka građana iz Sandžaka u Siriju.

POVEZANE VESTI

Subota 07.12.2013. 15:41
Izgleda da ćemo najebati. Zadržaće nam EU ove azilante, jer sad će i nas da čeka ISLAMIZACIJA u smislu naseljavanja, a od tih azilanata dobar dio će postati vehabije. Svi će se smještati tamo gdje je kritično da bi pokrenuli otcjepljenje "Sandžaka". Neka nam je Bog u pomoći! Ove nam vlasti ne žele dobro. Azilanti i u CG stvaraju probleme - svaku noć se tuku međusobno i lome kafiće čak gađajući se stolicama. Preseliće nam i Rome i dio novopridošlih Turaka u EU. Zgrade koje se dižu ovih godina preko noći jesu zaista za azilante, što sam davno čuo ali nisam mogao vjerovati. Evo sad na djelu. O tome i pričaju upravo na radiju Snaga Naroda - Niš i druga mjesta kao Romska Republika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online