Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.03.2010.
15:59 >> 18:05h
Tanjug A

Meta: Bez upotrebe sile na severu Kosmeta

Albanija se protivi bilo kakvoj upotrebi sile protiv Srba na severu Kosova i Metohije i tamošnje stanje mora biti normalizovano, ali isključivo kroz dijalog, saradnju sa srpskom zajednicom i ekonomski i socijalni razvoj, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Albanije Iljir Meta.

Meta je u intervjuu beogradskom dnevniku "Danas", rekao da je Albanija protiv spekulacija o bilo kakvoj novoj promeni granica u regionu, odnosno, kako navodi "Danas", eventualnoj "teritorijalnoj razmeni" severa Kosmeta za Preševo i Bujanovac.

"Snažno smo ubeđeni da budućnost ovog regiona nije u nekakvoj razmeni teritorija i promeni granica, već upravo suprotno, u brisanju granica i integraciji naših zemalja i naših naroda u Evropsku uniju", rekao je Meta.


Po Meti, jedino pitanje u vezi sa kojim se zvanični Tirana i Beograd ne slažu, jeste status Kosmeta, čije su privremene institucije samouprave u Prištini jednostrano proglasile nezavisnost pokrajine 17. februara 2008.

Meta na ''meti'' albanske javnosti

 

Poseta ministra spoljnih poslova Albanija Iljira Mete Srbiji pogrešna je i pala je u pogrešno vreme, izjavio je bivši albanski premijer Pandeli Majko.

Preme rečima Majka, kako javlja Makfaks, ta poseta služi više Beogradu nego Tirani, jer nije postignuto ništa za prevazilaženje problema u vezi sa nezavisnošću Kosova.


Oštre kritike Metine posete Beogradu uputile su još neke manje opozicione partije u Albaniji, kao i politički analitičari koji smatraju da je ta poseta "samo poboljšala poziiciju Srbije u oštrim stavovima prema Kosmetu".


"U svemu ostalom postigli smo potpunu saglasnost. Odlučili smo, i to veoma posvećeno, da unapredimo saradnju sa Srbijom u svim oblastima", rekao je Meta.


"Već smo predložili sedam bilateralnih sporazuma i nadamo se da će ih predstavnici naše dve vlade potpisati što je pre moguće, u Beogradu ili Tirani, svejedno. Mislimo da bi na samom početku situacija trebalo da se poboljša u oblasti transporta, kao osnovi za dalji napredak, a tu su i telekomunikacije, tehnološki razvoj, trgovinska razmena", kazao je šef diplomatije Albanije.


Odgovarajući na pitanje "Danasa" kakva je pozicija vlasti u Tirani prema inicijativi Srbije da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bude usvojena nova rezolucija kojom bi jednostrano proglašena nezavisnost Kosmeta bila proglašena nelegalnom, Meta je istakao da je pozicija Albanije "potpuno jasna od onog dana kada smo (Albanija) priznali nezavisnost Kosova".


"Albanija podržava evropsko Kosovo, a takvo Kosovo se mora zasnivati na punom unapređenju međuetničkih odnosa i na boljoj integraciji tamošnje srpske zajednice. Vlada Albanije sa tim ciljem finansira konkretne projekte u novoj opštini Gračanica, u kojoj uglavnom žive Srbi", kazao je Meta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online