Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 03.12.2013.
06:04
I. Vukosavljević - Vesti A

Nemac rođen u Srbiji

Teško je zaboraviti mesto rođenja bilo gde da si na svetu, tako je i rođeni Apatinac Josef Sep Gregor prošle godine bio na proputovanju kroz bivšu Jugoslaviju, pa je iskoristio priliku da svojoj supruzi Brigfride i dvoje od četvoro dece pokaže grad gde je rođen još 1934. godine.

Jozef i Brigfride Gregor sa Pericom Malešom, njegovom ženom Margitom i ćerkom Sanjom
 

Prvo je otišao u turističku agenciju kako bi potražio smeštaj i prenoćište te je tamo zapazio reklamni flajer etno-kuće Margita Perice Maleša, koja mu je dočarala vreme kada je živeo u Apatinu. Nakon toga su obišli mesta uz Dunav i čarde kojih se seća iz detinjstva.

Šta ima u "Vestima"

Josef zna i za dijasporski list "Vesti" i često ga je držao u rukama. Kaže da je stalno zapitkivao svoje prijatelje poreklom iz Srbije da li u "Vestima" ima neka priča iz njegovog rodnog grada Apatina.

Josef je s porodicom nastavio put ka Sloveniji i Austriji uz čvrstu odluku da dođe i ove godine, ali na duže. Razmenjeni su kontakti, telefoni, adrese, kao i skromni pokloni da ih podseća na njihov prvi susret. Tako je i bilo.

Nakon čestih kontakata ćerka Tina javila je Perici Malešu da joj roditelji dolaze u junu ove godine u Apatin. Perica Maleš je odmah počeo sa pripremama za doček svog novog prijatelja, rođenog Apatica.


- Kroz priču sam saznao o njegovom teškom detinjstvu, pogotovo za vreme ratnih i poratnih godina kada je bila nemaština, a on je poticao iz skromne radničke porodice. Tako su živeli sve do 1952. godine kada je Josef otišao u Beograd, a odatle u Nemačku. Radio je kao poštar sve do penzije. Sudbina je htela da nakon 60 godina ponovo dođe u svoj voljeni grad na samoj obali Dunava. Ovde je završio stolarsku školu, bio je član tadašnjeg vatrogasnog društva i svirao bas-trubu - priča Perica o svom prijatelju.
 

Vatrogasni šlem za Josepa
 

Josef je od Rajnfeldena do Apatina vozio bez pauze i sutradan odmah krenuo u obilazak grada. Posetili su vatrogasni centar, a komandir im je pokazao slike društva od 1953. do 1956. gde je Josef prepoznao mnoge prijatelje. Vrhunac posete je bio kada je komandir izneo bas-trubu, izrađenu u Radionici Horn, koja je pedesetih otvorena u Apatinu. Josefu su suze krenule niz lice.


Ipak, nezaboravno druženje je bilo u etno-kući Margita uz roštilj. U jednom trenutku domaćin Perica je otkrio svoje iznenađenje.


- Čestitam što si od večeras ponovo vatrogasac u svom rodnom gradu - rekao je Perica i pružio na poklon vatrogasni šlem iz perioda kada je Josef bio vatrogasac, a na kome je blistala mesingana pločica na kojoj je pisalo "Josef Gregor - Apatin".
Josef je sa prijateljima slavio do kasno u noć, a onda ih pozvao u Nemačku, na proslavu svog 80. rođendana sledeće godine u martu. Obećao je da će u Apatin sledeći put doći sa kompletnom familijom.

Utorak 03.12.2013. 07:12
Divan clanak.
Utorak 03.12.2013. 08:50
Auu,ali je to bitno velika vest -Nemac rodjen u Srbiji, tesko ziveo do 52, kada se preselio u Nemacku,trebao je ostati do vladavine demokratskih snaga u RS pa da vidi sta je zivot.
Utorak 03.12.2013. 11:17
Mirek ti si sigurno genetski glupi bosanac ,pa mnoge stvari ne razumeš a ovo još manje a štaje falilo u srbiji od 52 godine do devedesete pogotovo u vojvodini živeli su ko mali bogovi jedino je tebi falilo jer si od obih koji bi da lepo žive a ništa ne rade,jer su vam kao kolonistima komunisti dali sve a vi jedinošto ste uradili to sve uništili, i proćerdali,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online