Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.12.2013.
16:16
mondo.rs A

Beograđanin oduševio Bila Gejtsa

Kompjuterski mag i osnivač Majkrosofta Bil Gejts ''tvitovao'' je o Zoranu Popoviću, američkom naučniku iz Srbije koji onlajn igricama uči decu matematici, pišu beogradski mediji.

A Gejts, čovek čije ime je sinonim za kompjuter i digitalno, ne spominje nekog zalud, čak ni na Tviteru. "Naterati" decu da zavole matematiku i iskoriste njene potencijela za dobrobit sveta nije ni lagan ni trivijalan zadatak. A Zoran Popović mu prilazi na fantastičnim način – kroz veoma ozbiljne kompjuterske igrice, navodi portal ''Mondo''.

Približio matematiku đacima: Zoran Popović

"Imate armadila, crno-belu pastrmku i duginu pastrmku. Mogu li da stanu u kutiju?" Ovo nije nerešiva pitalica već, opisuje sajt ''Wired'', način na koji decu uče matematiku Zoran Popović, kompjuterski naučnik i profesor sa Univerziteta Vašington.

Popović je postao poznat 2010. godine po svojoj popularnoj onlajn igrici Foldit. Toliko poznat da mu i Amerikanci rutinski pišu prezime sa "ć". Igrica koju osmislio dve godine ranije sa profesorem biohemije Dejvidom Bejkerom, prvobitno je izazivala igrače da kreiraju formulu proteina savijajuči i rearanžirajući amino kiseline u nove oblike. Pobednici su oni koji na kraju naprave najbolji molekul.

Na opšte, pa i Popovićevo iznenađenje, nenaučnici–igrači razvili su kompleksnije proteine nego što su to uradili naučnici biohemičari. A ti novi proteini mogu dovesti do otkrića novih lekova i organskih materijala. Sada Popović želi da iskoristi snagu igre u još širu svrhu – revolucionarnu ideju da se kompletno obrazovanje odvija kroz igranje.

Za početak je prilagodio je ''DragonBox'', norvešku igračku aplikaciju koja polazi u upoznavanje sa konceptima algebre preko karata sa likovima životinja, pa nastavlja sve do brojeva i kopjuterskih znakova.

Deci je data mešavina karata i kutija, pa se oni u igri jednostavnih pravila oslobađaju nepotrebnih karata. Na kraju igrač ostaje sa kutijom na jednoj i nesmanjivim brojem karata na drugoj strani – kao ekvivalent rešenju matematičke nepoznate "x".

U ekperimentu s ''DragonBox Adaptive'' u državi Vašington, čak 93 odsto srednjoškolaca uspešno je savladalo koncept nakon samo 90 minuta igranja. I ona nisu želeli da prestanu.

Popović sada ovaj metod koristi kao osnovu za savladavanje celokupnog gradiva matematike za šesti razred osnovne škole u Sijetlu, a dogodine i u Bruklinu i Brazilu.

Sledeći "na tapetu" su nauka, jezici, čak i kodiranje...

Zoran je već duže vreme poznat na svetskoj naučnopopularnoj sceni. Nakon emigriranja u SAD, iz Devete beogradske gimnazije krajem osamdesetih godina prošlog veka, diplomirao je kompjuterske nauke na Univerzitetu Braun 1991. godine , a magistrirao 1993. i doktorirao 1999. na Karnedži Melon Univerzitetu sa disertacijom o automatskoj sintezi i transformaciji realistične animacije likova.

Bio je na poziciji istraživača u ''Sun Microsystems and Justsystem'', kao i na Univezitetu Kalifornije u Berkliju.

Zoranovo polje istraživanja je primarno kompjuterska grafika, posebno animacija likova, pokreta i fizički bazirano modelovanje prirodnih fenomena. Ako mu se ideja ostvari, kandidat je da ga se buduće generacije sećaju kao "oca modernog učenja".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online