Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.11.2013.
13:04
J. L. Petković - Vesti A

"Ispuniću sve što sam obećao"

Oliver Ivanović, lider građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" u trci za gradonačelnika Kosovske Mitrovice očekuje pobedu. U razgovoru za "Vesti" ističe da se "neoprostivo kasni" sa izradom statuta Zajednice srpskih opština, a novu Severnu Mitrovicu vidi kao lidera te Zajednice.

Oliver Ivanović (levo), kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice


Čime se preporučujete za gradonačelnika? Šta ćete prvo uraditi?

- Imam sve što je potrebno za obavljanje te funkcije. Prvo ću pozvati prijatelje sa liste i javno ponoviti da se obavezujemo da ćemo sprovesti obećano. Građani će imati za dve godine priliku da uporede kako Mitrovica izgleda.

Kancelarija suvišna

Kakva je sudbina Administartivne kancelarije za severnu Mitrovicu?
- Ona je smišljena kako bi stvorila privid delovanja Prištine na Severu. Njena egzistencija prestaje onoga trenutka kada se konstituiše opština, jer nema svrhe da postoji dualizam vlasti. Ta zgrada može da ostane, ali sa drugom namenom, a Kancelarija mora da bude integrisana u strukturu Skupštine opštine.

Kada će početi formiranje Zajednice srpskih opština?
- Na to pitanje niko ne može da odgovori, jer se neoprostivo kasni sa dovršetkom statuta. Stičem utisak da se pomalo kalkuliše, odnosno da se čekaju rezultati izbora. Brine me što postoji više varijanti kako će se konstitusati Skupština Zajednice, kao najviši organ, a jedino je logično da bude sastavljena od svih izabranih odbornika Srba iz opština gde čine većinu. Moguće je da se uključe i odbornici iz opština gde Srbi ne čine većinu, ali tamo žive, kao što su Istok, Klina, Peć.

Opština menja naziv u Severna Mitrovica. Da li nju videte kao nosioca te Zajednice?
- Objektivno, uz svo poštovanje za ostale, opština Mitrovica je centar svega: intelektualni, obrazovni, trgovinski, industrijski, kulturni i sportski. Ona je prirodni, a od ovih izbora i administativni centar za srpsku zajednicu. Da li će to biti i ostvareno zavisi od toga kakva će biti uloga Zajednice srpskih opština, koliko će imati prenetih ovlašćenja sa Ustavnim zakonom Vlade Srbije, a koliko sa lokalnih samouprava, jer tek onda postaje moćna i predstavlja malu Vladu za Srbe.

Opstrukcija Prištine

Kosovskim budžetom nije predviđeno finansiranje Zajednice, da li očekujete opstrukcije Prištine?
- Priština će pokušati da opstruira konstituisanje Zajednice politički, pravno i na kraju finansijski. To što je nema u kosovskom budžetu nije smetnja, jer će u srpskom biti preraspodele, a i Priština ima budžetsku rezervu. Ne treba zanemariti ni prihode od carina i poreza sa prelaza Jarinje i Brnjak za četiri opštine na severu KiM, a koje će moći da koristi i Zajednica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.11.2013. 13:28
Samo da ne bude isto kao sto je nama Vucic obecao! Mi ocekivali bolje a dobili Radulovica!
Četvrtak 28.11.2013. 18:20
Majku vam je&em izdajnicku, smradovi prodani, je&o vas i brisel i wasington stoko prodana. Dabogda vam deca ispastala za sva zlodela koja ste naneli ovom napacenom narodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online