Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.03.2010.
16:12
Tanjug A

Gde je pravda za zločinačke orgije u Medačkom džepu

Porodice ubijenih civila u Medačkom džepu saopštile su danas da su "ogorčene i još jednom ponižene" presudom Vrhovnog suda Hrvatske koji je za zločine počinjene na tom području oslobodio svake odgovornosti generela Rahima Ademija, a smanjio kaznu generalu Mirku Norcu.

 Izloženost ratu mu pomutila moć rasuđivanja: Obrazloženje presude Mirku Norcu
 

U delu obrazloženja pravosnažne presude generalu Norcu, koju je juče doneo Vrhovni sud Hrvatske, navedeno je da je: "Visoka izloženost ratnog delovanja u legitimnom cilju odbrane od agresorskog rata dovela do posledica po psihu i moć rasuđivanja istom".

Hrvatske oružane snage napale su 9. septembra 1993. godine srpska sela na području Medačkog džepa: Počitelj, Čitluk i Divoselo i devet zaseoka koje su zatrli po sistemu "spržena zemlja" uprkos tome što su se nalazila pod zaštitom Unprofora.


Prema podacima "Veritasa" tada je ubijeno 88 Srba, od toga 42 civila, među kojima 17 žena, a među ostalima, koji se vode kao zarobljeni vojnici, veći deo su bili pripadnici seoskih straža.

 

Uništeno je oko 300 kuća i objekata, pobijena sva stoka i zatrovani bunari.


Tadašnji komandant Unprofora, general Žan Kot izjavio je posle obilaska Medačkog džepa "da nije naišao na znakove života, ni ljudi, ni životinja" i da je "uništavanje bilo izvedeno sistematski i namerno".

Ukazavši na ovo obrazloženje, iz Udruženja porodica poginulih i nestalih u Krajini i Hrvatskoj podsećaju da general Norac "ni pre, ni tokom, ni posle suđenja nije pokazao kajanje za počinjena ubistva, niti saosećanje sa rodbinom žrtava".


To najbolje govori, kako je istaknuto, "o ličnosti osuđenog i njegovom ubeđenju", a "smanjenje kazne takvom zločincu najbolje govori o sudu koji je takvu presudu doneo".


Udruženje je podsetilo da je prvostepeni sud utvrdio da su u Medačkom džepu počinjeni stravični zločini, a ipak oslobodio generala Ademija i kaznio Norca na samo sedam godina zatvora.


Vrhovni sud Hrvatske je Ademiju potvrdio oslobađajuću presudu, uz obrazloženje da je navodno postojala dupla linija komandovanja i da nije imao aktivnu ulogu u ovoj operaciji.


Norcu je kaznu od sedam godina, smanjio na šest godina zatvora, zbog nečinjenja prihvativši obrazloženje prvostepenog suda prema kome Norac nije naredio zločine, ali je propustio da ih spreči.


Porodice ubijenih srpskih civila zato pitaju zvaničnu Hrvatsku: "ko je kriv za utvrđene zločine i da li smatra da je ovakvom presudom ispunjena pravda za zločinačke orgije u Medačkom džepu?"

Izrugivanje pravde: Savo Štrbac

Predsednik Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je Tanjugu da su ove presude izrugivanje pravde, jer hrvatsko pravosuđe nije procesuiralo sve odgovorne i počinioce zločina, dok je generalima suđeno samo za 23 ubijena civila i pet zarobljenika.


Norcu je Sud čak kao olakšavajuću okolnost uzeo njegovu mladost, jer je u vreme počinjenih zločina imao 26 godina, kao i dug period od njihovog izvršenja, umesto da za otežavajuću okolnost uzme činjenicu da je on već osuđen na 12 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima u Gospiću, kazao je Štrbac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online