Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.11.2013.
13:57 >> 15:31h
Beta A

Nikolić: Ponosna Srbija uvek na strani pobednika

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je na današnji dan pre 95. godina završen Prvi svetski rat, vojevanje kakvo do tada nije pamtilo čovečanstvo, a da je Srbija, kao i uvek u svojoj istoriji, bila na strani pobednika.

 
Srbija dala veliki doprinos pobedi saveznika: Tomislav Nikolić
 

"Na nama je da svoj doprinos pobedi saveznika ističemo oslonjeni na činjenice i istorijske podatke", rekao je Nikolić je u Beogradu na predstavljanju fotomonografije "Ratni album 1914-1918" o Prvom svetskom ratu.

"Nije nam prvina da se ogrešimo o značajne ljude iz prošlosti, koji jesu istorijske ličnosti i kojima dugujemo, ako ne više, makar da se u izdanjima poput 'Ratnog albuma 1914-1918' setimo njihovog ogromnog doprinosa danas zanemarenoj kulturi sećanja", rekao je Nikolić.

On je istakao da je vojnik s fotoapratom i kamerom značcajan koliko i vojnik s puškom i podsetio da je srpska vojska među prvima na svetu na Krfu osnovala filmsku sekciju pri Vrhovnoj komandi i kupila opremu za snimanje i prikazivanje filmova.

Nikolić je ocenio da je značaj ove fotomonografije utoliko veći što se ona predstavlja na međunarodni dan obeležavanja pobede saveznika u Prvom svetskom ratu. Predsednik Srbije istakao je da deo te istorijske istine i deo najznačajnijih dokumenata o slavnom srpskom učesću u Velikom ratu, čine upravo fotografije sabranu u ovom ratnom albumu.

Nikolić napisao predgovor

 

U ovoj knjizi potpukovnika Andra Popovića, koja je izašla u izdanju "Pravoslavne reči" iz Novog Sada i sastavljena je od fotografija svih značajnih vojnih i političkih ličnosti koje su učestvovale i odlučivale o toku rata, predgovor su napisali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i književnik Milovan Vitezović.

 

Vitezović je rekao da je želja Nikolića da ovaj album preda ili pošalje državnicima u svetu, što će biti najbolja odbrana srpske istine. Na promociji knjige govorili su Nikolić, Vitezović, istoričar Dragoljub Živojinović, istoričar umetnosti Nikola Kusovac, a skupu su prisustvovali i direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i mnoge javne ličnosti iz kulturnog života.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.11.2013. 15:33
Србија - да... ал' на жалост, политиканти - ретко кад....
Utorak 12.11.2013. 07:48
Pobednika? valjda treba da bude na trsani pravednika... Pobednici nisu uvek i pošteni... Kao da na utakmici uvek navijamo za pobednike...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online