Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.11.2013.
13:44
Z. Marjanović - Vesti A

Bolovi iščezli kraj oltara

U selu Rogojevac kod Kragujevca održana je tradicionalna seoska svetkovina u čast Sv. Petke kojoj je posvećena i crkva u ovom šumadijskom selu. U crkvi i oko nje mnogo naroda, a među njima Zorica Ružić (63) i njen godinu dana stariji suprug Miroslav koji su četiri i po decenije proveli na radu u Parizu, a zadnjih nekoliko godina kao penzioneri žive u selu Ramaća kod Kragujevca i veoma često obilaze crkvu Sv. Petke u Rogojevcu jer za to, kako kažu, imaju debeo razlog.

Ozdravila posle molitve: Zorica Ružić
 

- Pred povratak u Srbiju pala sam u stanu u Parizu i zadobila otvoren prelom noge u predelu skočnog zgloba. Usledile su operacije u Parizu koje su izveli najbolji lekari, potom lečenje u Beču, Parizu, Španiji i banjska lečenja, ali mi nije bilo bolje. Hodala sam na štakama i počela da gubim nadu da ću ikada normalno prohodati.

Cipele sa štiklom

Ne znam šta se desilo, ali znam da moja supruga hoda bez štaka i da nema bolove i nosi cipele sa štiklom. To je do sada bilo nezamislivo. Ona sada normalno hoda i u potpunosti je zdrava žena, kaže Miroslav.

- Tako je bilo sve do jednog predvečerja kada smo Miroslav i ja na putu ka Ramaći, odakle je rodom moj muž i gde smo napravili kuću, prolazili pored Rogojevca. Iz daljine sam ugledala kupole crkve i sve je u meni govorilo da moram svratiti u crkvu i pomoliti se Bogu, a, eto, do tada nisam ni znala da crkva postoji i da je posvećena Sv. Petki - kaže Zorica i dodaje:


- Miroslav je shvatio moju želju da idem u crkvu, okrenuo je kola i uskoro smo se našli pred svetinjom. Kada sam na jedvite jade na štakama izašla iz kola ugledala sam lik Sv. Petke i u tom trenutku, bar sam ja tako doživela, činilo mi se kao da svetica plače.

Od izlečenja Zorica stalno posećuje crkvu
 

Iznenada se pojavio i otac Dejan, paroh crkve u Rogojevcu koji je, kako smo kasnije saznali, jedan od najpoštovanijih sveštenika u ovom kraju, i pitao me je kako može da nam pomogne, mada mu je bilo sve jasno.
 

Dve slave

U znak zahvalnosti što je izlečena, Zorica i Miroslav od ove godine, pored krsne slave Sv.Vrači, slave i Sv. Petku.
- Ove godine sam donela slavski kolač koji smo lomili sa ocem Dejanom u crkvi i tako će biti i ubuduće. Slavu će naslediti, to je već dogovoreno, moje ćerke, a veliki doprinos odluci da slavim i Sv. Petku dao je i moj suprug Miroslav koji je bio očevidac mog izlečenja - ističe Zorica.

Sveta Petka je u narodu poznata kao svetiteljka koja pomaže mnogima u nevolji, a pre svega bolesnima te crkvu u Rogojevcu posećuju mnogi nevoljnici koji su ovde, kako tvrdi otac Dejan, našli lek svojim bolestima.


- Jedna od njih je i Zorica. Moja uloga u svemu tome je da budem na usluzi onima kojima je božja pomoć potrebna i da očitam molitvu za njihovo zdravlje. Očigledno da je moja molba uslišena i Zorica je iz crkve krenula prvo bez jedne, a potom i bez druge štake. Od tada Zorica i njen suprug stalno dolaze u crkvu, a o ovom slučaju se brzo pročulo pa je sve više bolesnih koji od Svete Petke očekuju pomoć - kaže otac Dejan.
 

Lome kolač: Zorica, Miroslav i otac Dejan
 

O čudesnom događaju u crkvi Sv. Petke u Rogojevcu svedoči i njen suprug Miroslav.
- Ljudi će različito tumačiti ovo što je opisano, ali me to previše ne interesuje jer ja najbolje znam šta sam video i šta sam doživeo. Bio sam svedok Zoričinih nesnosnih bolova, obilaska mnogih lekara širom Evrope i onoga što se dogodilo u crkvi u Rogojevcu - kaže Miroslav.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online