Četvrtak 30. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 27.10.2013.
13:52
Beta A

Vojvođanska konvencija hoće republiku Vojvodinu

Vojvođanska konvencija, koja okuplja stranke i nevladine organizacije koje se zalažu za široku autonomiju Vojvodine, založila se danas za donošenje novog Ustava i preuređenje Srbije u saveznu državu u kojoj će Vojvodina biti republika.

Najrazvijenije zemlje na svetu su federalizovane, kažu u Vojvođanskoj konvenciji
 

"Vojvodini je potreban Ustav u kojem će biti definisane zakonodavne, sudske i izvršne nadležnosti u svim oblastima izuzev vojske i odbrane, spoljne politike, monetarne politike, carine, državne bezbednosti, koji će biti u nadležnosti Savezne republike Srbije", navodi se u saopštenju te organizacije.

Dodaje se da su najrazvijenije zemlje u svetu "federalizovane" i da je to "lek" i za Srbiju i za Vojvodinu, i ocenjuje da su pregovori sa Evropskom unijom pravi trenutak za donošenje novog ustava.

"Vojvodina može opstati jedino ako bude imala politički subjektivitet i elemente državnosti, u suprotnom pretvoriće se u geografski pojam i srbijansku provinciju sa kolonijanim statusom, čemu se ozbiljno približava", navode u Vojvođanskoj konvenciji.

Vojvođanska konvencija je navela da aktuelni Ustav Srbije, o kojem se glasalo na dvodnevnom referendumu 28. i 29. oktobra 2006. godine, nije dobio podršku građana Vojvodine, jer je u pokrajini za njega glasalo manje od 44 odsto birača.

Ocenjuje se da je aktuelni Ustav donet "na silu" i da do danas nije rešio nijedno suštinsko pitanje u Srbiji pa tako ni pitanje autonomije Vojvodine, pokrajine koja je jedini deo jugoslovenskogfederalizma, čiji status nije rešen.

"Vojvodina se posmatra kao ratni plen i komora iz koje se uzimalo koliko i kako kome treba, bez pitanja. Nekada je po razvijenosti bila odmah uz Sloveniju i Hrvatsku, a sad je ispod proseka Srbije", navodi se u saopštenju koje potpisuje kopredsednik Koordinacionog odbora Vojvođanske konvencije Đorđe Subotić.

Nedelja 27.10.2013. 13:59
Pa sada kada je Nikolic ,,evropejac,,na vlasti prilika im je.Sve sto sam Tadica izdajnika mrzeo,ovi su za njega sto puta gori.Tadic je prodavao Srbiju i ponizavao nekada i krisom a ovi javno nas ponizavaju,a verujem da ce pristati na sve samo na vlasti da ostanu.
Nedelja 27.10.2013. 14:00
kazu da je glavni u toj ideji sabahudin dinko gluhonjic, izbeglica iz bosne. i zamislite drzavu u kojoj izbeglica podriva drzavnu bezbednost i da svi cute.da li je moguce da srpske opcije u sred srbije ne postoje. i umseto da srbija isprati tudjince koji bi da drobe srbiju, da drobe svoje maticne drzave, jugoslovenska srbija im omogucava da rade sta hoce. jugosloveni zadojeni na mrznji prema srbiji vladaju i danas u srbiji iako su njoihove drzave otcepile.
Nedelja 27.10.2013. 14:37
Drzava Srbija treba to da sredi po Americkom receptu,nek proglasi tu druzinu za drzavnog neprijatelja,nek zrtvuje jedan objekat (gde nema ljudskog bica) optuziti te zlikovce I preki sud bez suda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online