Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 22.09.2013.
05:33
RTS A

Sudije tuže Srbiju za desetine miliona evra

Sudije i tužioci koji 2009. godine nisu reizabrani na pravosudne funkcije koštaće državu više nego da su ostali na poslu. Iako su odlukom Vlade posle reizbora ostali na platnom spisku Ministarstva pravde, nije im isplaćivana cela plata. Sada tuže državu za materijalnu, ali i nematerijalnu štetu zbog duševnog bola, a ta šteta iznosiće više desetina miliona evra.

Pripadnici vlasti se zavitlavaju, smenjuju, tuže, otpuštaju, šikaniraju... a posle sve to plaćaju građani Srbije
 


 

Svi koji su 1. januara 2010. godine ostali izvan sudnice tokom dve godine i osam meseci, koliko su bili bez posla, dobijali su naknade koje su bile manje od plate koju bi imali da su reizabrani. Posle odluke Ustavnog suda da se vrate na posao, oko 600 sudija i oko 120 tužilaca odlučili su da tuže državu.


"Svi imaju pravo ili većina ima pravo na naknadu materijalne štete koja se ogleda u razlici naknade plate i plate koje su primale sudije i tužioci i koje bi primali i te sudije i tužioci da su mogli da rade, ali su nazonitim radnjama Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca bili onemogućeni u tome", kaže predsednica Društva sudija Dragana Boljević.


Prosek - 1,5 miliona dinara po predmetu!

U pravobranilaštvu je do sada pokrenuto oko 700 parnica za naknadu štete. U prvom stepenu odlučeno je u oko 170 postupaka, od čega je oko 10 presuda postalo pravosnažno. U proseku, materijalna šteta iznosi više od milion i po dinara po predmetu, što znači da će se, kada sve odluke postanu pravosnažne, sudijama i tužiocima isplatiti više od milijardu dinara.

Naknada i za umrle, i za advokatsku upisninu

U periodu od reizbora do povratka na posao oko dvadeset sudija i tužilaca je umrlo, ali njihove porodice imaju pravo na naknadu štete.

Među podnosiocima tužbi ima i onih koji su otišli u advokate, pa osim nematerijalne štete, traže da im se nadoknadi upisnina u Advokatsku komoru koja u proseku iznosi oko 200.000 dinara.

Mnogi od njih podneli su tužbe i za naknadu nematerijalne štete. Predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić kaže da se ona uglavnom podnosi zbog povrede ugleda.


"Proces reizbora sudija i tužilaca praćen je nekakvom vrstom medijskog proskribovanja tužilaca i zamenika. Pretpostavljam da je to povod tužiocima i zamenicima da podnose tužbe i da u građanskom posptuku zahtevaju nadoknadu nematerijalne štete", kaže Ilić.


U pravobranilaštvu kažu da, iako manje, ima veliki broj tužbi zbog povrede časti i ugleda. Prema njihovim podacima, sudije i tužioce traže od 600.000 do čak šest miliona dinara.


Boljevićeva kaže da u nekim sredinama sudije zaista nisu bile ponižavane, stigmatizovane, vređane, ali u nekim sredinama jesu.

"U zavisnosti od tih konkretnih uslova odmerava se jedna pravična novčana naknada kao kompenzacija za dužinu i jačinu bolova koje je svaki pojedinačno trpeo", kaže Boljevićeva.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.09.2013. 08:55
Vecina sudija u Srbiji je korumpirana do te mere da je to strasno.Ako pocnes (kao ja) da se sudis sa nekim ko ima para unapred si izgubio.
Nedelja 22.09.2013. 11:14
Браво за Маловићку. Сад нека она извади паре из свог џепа и плати ово, а не да се одузима од грађана Србије.
Nedelja 22.09.2013. 12:11
Malovićku, Mesarevićku i onog niškog prevaranta osuditi za pogrešno uradjenu reformu, pa nek plaćaju ovim lopovima odštetu, A ti koji traže odštetu, koji su primali 1000 evra, a nisu radili, odjuriti iz sudstva, jer su partijski ljudi koji ne mogu biti sudije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online