Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.09.2013.
14:42
B. Božin - Vesti A

Logor na Kosovu (2): Dubrava pod velom tajne

Bundesver i Kfor su se u to vreme oslanjali na "poverljivo" uputstvo zaštitnih snaga od 24. marta 2001. godine, po kojem Kfor ima pravo da potencijalne prestupnike drži u pritvoru do 30 dana - ali i duže. Bilo je dovoljno postojanje "pouzdanih informacija o opravdanoj sumnji", dok sudski dokazi nisu bili neophodni.

Tajni zatvor
 

Zarobljenici u tajnom zatvoru Dubrava na Kosovu nisu ni pisanim putem bili obaveštavani o razlozima za pritvor. Uputstvo je nalagalo da se oni "na vreme koliko je to moguće" upoznaju o tome.


Još oktobra 2001. godine su predstavnici Kosova pri Organizaciji za bezbednost i saradnju kritikovali Kfor zbog načina na koji tretira zatvorenike. "Hapšenja na osnovu širokih i labavih kriterijuma nisu u skladu sa međunarodnim normama", pisalo je u ovim žalbama. Nemačka je inače članica Oebsa.

"Misteriozno"

I tadašnji generalni inspektor Harald Kujat nije imao saznanja o postojanju logora. Čuvši za čitavu priču od novinara "Šterna", on najpre nije želeo da poveruje da je tako nešto uopšte moguće, i dodao da sve deluje "pomalo misteriozno". Bundesver je upravo zbog pravnih nedoumica u osnovi odbijao da svoje vojnike šalje u druge delove Kosova, priseća se Kujat.

U Ministarstvu odbrane danas se pravdaju time da tada, dve godine posle dolaska stranih trupa na Kosovo, nije postojao čvrst pravni sistem po kome bi potencijalni zatvorenici trebalo da budu predati. U Dubravi su članovi porodica i advokati imali pristup, baš kao i Crveni krst, uveravaju u Ministarstvu koje danas vodi Tomas de Mezijer.


Borac za ljudska prava iz Potsdama, Andreas Cimerman, tim povodom za "Štern" kaže: - Po opšteprihvaćenim međunarodnim standardima zadržavanje ljudi u mirnodopskom periodu bez odluke suda je zabranjeno.


U Nemačkoj se o ovoj temi do sada nije diskutovalo i ostalo je sakriveno koliko je u svemu tome bilo učešća Bundesvera. Ministar Šarping i Ministarstvo spoljnih poslova koje je tada vodio Joška Fišer bili s upoznati sa uputstvima po kojima je delovao Kfor. Šarping je njihovo sprovođenje dozvolio vojsci, ali pune informacije o događajima u Dubravi nisu dospele do Berlina, tvrdi Ministarstvo danas.


Na pitanje "Šterna", Šarping je odgovorio da "on polazi od toga da Ministarstvo odbrane svoje postupke sigurno može u potpunosti da razjasni".


Uvid u čitavu situaciju navodno nije imao ni sam Bundestag. U junu 2001. godine, kada je logor još uvek radio punom parom, poslanici nemačke skupštine produžili su mandat nemačkim vojnicima u sastavu Kfora. Dubrava u diskusiji nije nijednom pomenuta - o tome se navodno ništa nije ni znalo.

Sutra - Logor na Kosovu (3): Goloruki čuvari

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online