Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.03.2010.
01:25
Đ. Barović - Vesti A

Kušner štitio Tačija i Čekua

Srpsko pravosuđe vodi istragu protiv Bernara Kušnera još od 1999. godine, a zbog sumnje da je na funkciji šefa Unmika, izvršio krivično delo pomaganja u genocidu. Istražni sudija Okružnog suda u Prištini je 16. februara 2000. godine, na osnovu zahteva tužioca donela rešenje o sprovođenju istrage.

Sudija Danica Marinković, koja je potpisala to rešenje, odlično se seća svega, jer kako kaže, pre ove odluke je bila u prilici da sasluša više od 200 ljudi koji su neposredno ili posredno svedočili o zločinima nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.
 

KUŠNER POMAGAO GENOCIDU NA KOSMETU: Danica Marinković

- Reč je o predmetu 194/99. Tužilaštvo je vodilo istragu protiv bivših komandanata terorističke OVK Hašima Tačija i Agima Čekua, a ispostavilo se da postoji veza i sa tadašnjim šefom Unmika Bernarom Kušnerom. U rešenju o sprovođenju istrage navela sam da postoji osnovana sumnja da od 26. jula 1999. godine, kada je stupio na dužnost šefa civilne misije na Kosovu, nije ništa učinio u sprečavanju ubistava i kidnapovanja Srba, Crnogoraca i ostalih nealbanaca, uništavanju privatne imovine i vrednih kulturno-istorijskih spomenika - priča za "Vesti" Danica Marinković i dodaje da su Agim Čeku, Hašim Tači i Kušner bili optuženi za genocid zato što su, od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, pa u narednih godinu dana, ubijene 482 osobe - Srbi, Crnogorci i pripadnici drugih etničkih grupa - nealbanaca, 399 ih je teško ranjeno, 362 oteto.

SRPSKO PRAVOSUĐE POKRENULO ISTRAGE: Hašim Tači i Bernar Kušner


- Istovremeno je uništen veliki broj stambenih kuća, kulturnih i verskih objekata i spomenika. Pošto je Kušner imao diplomatski imunitet bilo je apsurdno da i za njim raspišem interpolovu poternicu, pa sam to učinila samo za Tačija i Čekua - objašnjava Marinkovićeva i dodaje da se posle nekoliko godina za ovaj slučaj zainteresovalo Ministarstvo pravde Srbije.
 

 

Diplomate spasavale zločince

 

 

Tači i Čeku su na osnovu optužnice Danice Marinković u više navrata bili zadržavani po evropskim i svetskim metropolama, a poslednji takav slučaj dogodio se sredinom juna prošle godine, kada su bugarske vlasti na osnovu interpolove poternice uhapsile Agima Čekua, nekadašnjeg premijera Kosova i komandanta OVK.
Ministarstvo pravde Srbije je tada u potpunosti stalo iza ovog predmeta jer je zatražilo njegovo izručenje. Međutim, on je pušten nakon političkih pritisaka iz Evropske unije.

 

 

- Navodno je ovaj predmet završio ili u Haškom tribunalu ili Tužilaštvu za ratne zločine. U svakom slučaju, poternice i optužnice protiv Tačija i Čekua su još aktivne, jer su obojica hapšeni kada su boravili u inostranstvu - kaže sudija Danica Marinković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online