Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.09.2013.
05:55
D. N. Petrović - Vesti A

Rusi stigli preko planine

U teškom trenutku za Srbe sa severa Kosova i Metohije, kad se lome da li izaći na kosovske izbore ili ih bojkotovati, Centar za kulturu "Sava Dečanac" organizovao je u Leposaviću, Lešku i Sočanici tradicionalnu 17. smotru izvornog narodnog stvaralaštva "Gospojinski dani".

Kolo u porti crkve u Lesku
 

Održavanje manifestacije pomogli su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i opština Leposavić, a ove godine okupilo se više od 1.000 učesnika sa severa Kosova i Metohije, srpskih enklava južno od Ibra, centralne Srbije i Vojvodine, Rusije, Rumunije i Poljske.

Kosovska jela

Smotra je počela pripremanjem, izložbom i degustacijom originalnih kosovskih narodnih jela, takmičile su se žene iz Pomoravlja, iz Sirinićke župe, Metohije, centralnog i severnog Kosova, da bi na kraju doneta odluka da su sve pobednice. Najbolju narodnu nošnju imali su članovi kulturno-umetničkog drutva Mladost iz Gotovuše u opštini Štrpce na Brzovici.

Veliki broj kulturno-umetničkih društava pokazali su kako su uspeli da očuvaju staru narodnu pesmu i igru ovog kraja. Nastupala su društva: Mladost iz Gotovuše, Branko Medenica iz Kosova Poljaa, Simonida iz Raniluga, Radomir Popović iz Kosovske Kamenice, Venac iz Gračanice, Božur iz Kosovske Mitrovice, Zvečan, Cvetko Grbić iz Štrpca i domaćin Kopaonik iz Leposavića. Njihove nastupe, raspoređene u tri dana, pratilo je nekoliko hiljada žitelja severnog Kosmeta, koji su ih nagrađivali burnim aplauzom i pozivima da dođu i iduće godine.


- Svake godine dolazim u Leposavić na smotru izvornog narodnog stvaralaštva Kosova i Metohije, jer je ovo najveća kulturna manifestacija Srba u Pokrajini. Uvek se vraćam jači i uvereniji da ćemo opstati i uprkos svemu što nam se godinama događa sačuvati svoje korene - kaže Dragan Andrić, član KUD Cvetko Grbić iz Štrpca na Brezovici.
Da bi uvežbali koreografije članovi ovih društava se snalaze kako mogu.

Poseta u crkvi u Leposaviću

- Vežbamo u jednoj maloj prostoriji osnovne škole, nekada i po kućama. Nije nam lako da se okupimo, zimi posebno, ali svoje kulture, tradicije i vere se ne odričemo - ističe Zorica Ranđelović, članica KUD Mladost iz Gotovuše.


Na Smotri u Leposaviću kao gosti su učestvovala i kulturno-umetnička društva Era iz Užica, Abrašević iz Čačka i Blagoje Pavlović iz Gajdobre u Vojvodini, koja su igrom i pesmom razgalila srca i duše žitelje severnog Kosmeta.

Ipak, najveće aplauze dobili su gosti iz Rusije, kulturno-umetničko društvo Medok iz okoline Moskve čiji su članovi, pošto nisu hteli da traže kosovske vize, do Leposavića iz Raške stigli alternativnim putevima preko planine Rogozne. Odličan utisak ostavili su i članovi KUD Transilvanija iz Rumunije i gosti iz Poljske.
 

Čuvaju tradiciju KUD Gotovuše na Brezovici
 

- Naša braća iz Rusije prevalila su hiljade kilometara, putovali su seoskim stazama i bogazama samo da bi bili sa nama. Hvala Rusima što nam i na ovaj način daju podršku, nadamo se da ćemo im uskoro uzvratiti posetu - ističe Dragan Savić iz Leposavića.


Umetnički rukovodilac KUD Kopaonik iz Leposavića Đorđe Lakušić naglašava da je ova smotra izvanredno organizovana i da su Srbi sa Kosova i Metohije još jednom u svet poslali poruku da ostaju na svojim ognjištima, da imaju budućnost i da se ni po koju cenu neće odreći svojih korena, tradicije, vere i kulture.

Oduševile publiku: Gošće iz Rusije

- Iz godine u godinu smotra je sve kvalitetnija, a učesnika je sve više, mada mnogi Srbi još žive u žici i pod stražom Kfor. Srpsko kolo je sve šire, a srpska narodna pesma je sve glasnija, gotovo da nema sela u enklavama koje nema bar jedno ili dva kulturno-umetnička društva - dodaje Lakušić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online