Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.08.2013.
07:11
Beta A

Malo žena oficira u Vojsci Srbije

U Srbiji se u proteklih godinu dana bitnije povećao broj žena profesionalnih vojnika, dok je broj žena oficira i dalje nizak, ali i on postepeno raste, rekla je istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Maja Bjelaš.

Povećao se broj žena profesionalnih vojnika
 

Bjelaševa je za portal EurAktiv Srbija rekla da žene nisu dovoljno zastupljene u sektoru bezbednosti i da je, prema statističkim podacima koje su BCBP-u dostavili ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova za ovu godinu, njihov udeo oko 20 odsto. Kako je navela, u Ministarstvu odbrane 19,28 odsto zaposlenih su žene, dok je udeo žena u ukupnom broju zaposlenih u Vojsci Srbije (VS), uključujući civile, 8,79 odsto.

Bejlaševa je rekla da je udeo žena oficira još niži i da iznosi 1,69 odsto, ali da se taj procenat povećao sa 0,1 odsto u 2010. godini. Prema njenim rečima, za sada najviši čin koje imaju žene u VS je čin pukovnika, najveći procenat žena ima čin potporučnika, zatim poručnika, a izuzetno mali procenat ima čin majora. Posebno je malo žena podoficira i njihov udeo je u protekle tri godine bio 0,1 odsto da bi ove godine porastao na 0,5 odsto.

Prema njenim rečima, u vojsci je u poslednjih nekoliko godina najvidljivije povećanje broja profesionalnih žena vojnika sa oko dva odsto u 2010. i 2,9 odsto 2012. na 10 odsto u ovoj godini.

"To je skok. U sistemu VS je to možda jedan od najvidljivijih pomaka jer se značajno povećao broj žena vojnika", rekla je ona i podsetila da je reč o ženama zaposlenim po ugovoru koje ne moraju da završavaju Vojnu akademiju već prolaze obuku bez uslovljavanja i kvota.

Ovako se poštuju žene u srpskoj vojsci

U Ministarstvu unutrašnjih poslova udeo žena je 22,1 odsto ali ih je malo na operativnim pozicijama, oko 11 ili 12 odsto od ukupnog broja zaposlenih na operativnim poslovima, rekla je Bjelaševa i dodala da je još niži procenat žena u specijalnim jedinicama.

Ona je izrazila očekivanje da će ukidanje kvota za upis žena na Kriminalističko-policijsku akademiju (KPA) i preduzimanje koraka da se na Vojnoj akademiji dostigne kvota od 30 odsto za upis žena, povećati njihova zastupljenost u sektoru bezbednosti.

"To je jako bitno zato što će se primenom ovih mera otkloniti dugogodišnja diskriminatorna praksa koja je ograničavala veći prijem žena na školovanje u KPA i Vojnu akademiju, a to će na duži rok dovesti do povećanja zastupljenosti žena u policiji i vojsci", istakla je Maja Bjelaš.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online