Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 28.08.2013.
01:09
D. Dekić - Vesti A

Dačić u nokdaunu?

Rekonstrukcija Vlade Srbije čiji se epilog posle skoro šestomesečnog otezanja očekuje do kraja nedelje iznedrila je nove odnose vladajućeg dvojca naprednjaka i socijalista i premijera Ivicu Dačića gurnula na brisani prostor kako u vlasti tako i SPS-u čiji je lider. Zbog ovakve situacije, prema spekulacijama iz političkih krugova, sve je izvesniji scenario raspisivanja vanrednih izbora na jesen.

Aco, šta će nam Mlađa: Dačić na predlog Vučića nevoljno glasao za Dinkića
 

Iz delova vladajuće koalicije krenula je i priča da je vicepremijer i lider SNS Aleksandar Vučić "naterao" predsednika Vlade da iz vlasti izbriše lidera Ujedinjenih regiona Mlađana Dinkića da bi, kako navode, potom "Vučić lakše počistio Dačića".

Dogovor na vodi

Prilikom nedavnog susreta Aleksandra Vučića sa čelnikom Demokratske stranke i beogradskim gradonačelnikom Draganom Đilasom zbog projekta Beograd na vodi, Đilas je prema saznanjima "Vesti" iz izvora bliskih dvojici političkih lidera rekao Vučiću da je spreman da podrži i manjinsku vladu SNS-a, uz uslov da mu "ne dira" vlast u prestonici i ljude iz DS-a.

Vicepremijer je ušao i u novi manevar i kambekom Dinkića u svojstvu svog zamenika u Komitetu za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne samo gurnuo Dačiću prst u oko, već ga doveo u situaciju da na sednici Vlade ponizno podigne ruku za povratak čelnika URS u Nemanjinu 11. Da sve bude očiglednije, sednica parlamenta na čijem su dnevnom redu izmene Zakona o ministarstvima juče je počela bez premijera, a paralelno je ojačao i pritisak iz SNS da se povuče s funkcije prvog u Vladi u korist njihovog lidera.

Potpredsednica naprednjaka Zorana Mihajlović je pozvala Dačića da razmisli o povlačenju i funkciju prvog u Vladi prepusti Vučiću. Njen "apel" usledio je posle martovskog insistiranja funkcionera SNS Igora Mirovića da Vučić bude premijer i poruke predsednika parlamenta Nebojše Stefanovića početkom ovog meseca da će rekonstrukcija biti temeljna samo ako Vučić zameni Dačića. U nastavku permanentnih pritisaka iz najjače srpske stranke, Mihajlovićeva je istakla da Vučića na čelu Vlade Srbije ne priželjkuje samo SNS, već i 69 odsto građana.

Stefanović: Ne bavim se socijalistima

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović očekuje do kraja nedelje novu sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o izboru članova Vlade.
- Stvar je SPS-a što nismo čuli nijedno ime njihovih kandidata za ministre. Time se ne bih bavio. Oni imaju vremena do sledeće sednice skupštine da predlože imena svojih kandidata, ali to je pitanje za njih - rekao je Stefanović.

- Iako on sam ne želi da postane premijer bez izbora, bio bi prava osoba za to - poručila je i na pitanje da govori ono što njen lider priželjkuje, odgovorila da bi "iskreno volela da je tako, ali u to nije sigurna".


SNS je lidera socijalista doveo u gubitničku poziciju i pri podeli vladinih resora jer su SPS-u, umesto značajnih upražnjenih odlaskom URS-ovih ministara iz vlade, kao utešna nagrada dodeljeni sport i kultura.

Upućeni kažu da su unutarpartijski problemi Dačića zablokirali i u odabiru kandidata za ministre, pa posle sednice Predsedništva SPS nije, kako je najavljivano, saopštio imena novih članova Vlade iz svoje stranke. Stanje je, šuška se u SPS-u, zabiberio potpredsednik stranke Branko Ružić koji odbija fotelju ministra sporta i zahteva resor saobraćaja, a prema saznanjima "Vesti", za tu poziciju uveliko lobira u stranci i već obilazi ustanove koje se bave ovom delatnošću.

Političke prilike su, prema oceni političkog analitičara Dragoljuba Anđelkovića, toliko zamršene da i "oni koji ih mrse ne znaju sve".
 

Za četiri fotelje 20 kandidata

Vlada će imati 18 ministarstava, jedno više od dosadašnje, a SNS je osim Lazara Krstića za ministra finansija predložio direktora BIA Nebojšu Rodića za ministra odbrane i Igora Mirovića za resor regionalnog razvoja. Ivica Dačić je posle Predsedništva SPS izjavio da još nisu definisani kandidati socijalista, a nezvanično je u javnost procurilo da je direktoru Beogradske filaharmonije Ivanu Tasovcu ponuđeno mesto ministra kulture. Slavica Đukić Dejanović je otkrila da se na sednici govorilo o 20-ak imena za četiri resora.

 

Izbori posle Božića?

Kako su "Vesti" nedavno pisale, u SNS-u razmišljaju da vanredne izbore raspišu krajem novembra, posle kosovskih izbora, i da se oni sa "blic kampanjom" održe u januaru, posle Božića, pre nego što Brisel donese odluku o dodeli datuma za početak pregovora Srbije i EU.
Dragoljub Anđelković kaže da su zahtevi iz SNS da Vučić bude premijer realni i opravdani, ali ne očekuje Dačićev odlazak s čela Vlade pre izbora koji će, prema njegovom mišljenju, biti održani početkom 2014. godine.

- Imamo SNS sa skoro 50 odsto podrške građana, a ta partija nema premijera, ni punu kontrolu nad izvršnom vlašću. Taj raskorak između snage stranaka i njihovog odnosa u vlasti u politici ni srednjoročno ne može da opstane jer je neprirodan u demokratskom parlamentarnom sistemu - objašnjava ovaj politički analitičar odnose u vlasti.


Anđelković tumači da je zbog inostranog faktora koji se protivi održavanju izbora u Srbiji, Dačić uspeo da se alhemijski spase i zadrži premijersku poziciju.
- Sve promene koje donosi rekonstrukcija i imidž Ivice Dačića u javnosti doveli su do toga da je on još uvek predsednik Vlade, ali ga niko tako ne doživljava. Zbog toga su i unutar SPS-a čiji je lider njegov pozicije poljuljane - zaključio je Anđelković.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.08.2013. 03:33
Posle izbora ministra privrede, ja vise nikad necu glasati za SNS! Taj izbor je teska provokacija i ismevanje borbe protiv korupcije!
Sreda 28.08.2013. 05:59
Godinu dana apsolutno nista nisu uradili, niti se bavili teskim problemima koje narod u Srbiji prezivljava, osim sto su rasprodali teritoriju, za lazne pare koje su oni prigrabili, sa svih strana. Sada je rijaliti-vlada-sou za zamenom ministara "ko izlazi, a ko ulazi", cirkus sa "nadarenim" pocetnicima bez iskustva, sa stranim perverznim lopuzama....opet nista. Pa onda novi izbor....znaci dve godine nicega, jedino sto se pljacka i rasprodaja u pozadini neometano sprovode...
Sreda 28.08.2013. 06:59
Dinkić je vraćen na zahtjev zapadnih mentora, jer je njihov igrač.SNS je takođe zapadna tvorevina (kako bi došli na vlast da nisu) te tako moraju slušati nalogodavce
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online