Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 22.08.2013.
12:03
J. L. PETKOVIĆ - D. N. PETROVIĆ A

I Rusi lobiraju za Tačijeve izbore?

Šef Kancelarije Ruske federacije u Prištini Andrej Šogorov razočarao je Srbe sa severa Kosova kada ih je nedavno pozvao da izađu na predstojeće kosovske izbore, koje je raspisala Priština a na koje odbijaju da se odazovu.

Foto: Ilustracija
 


"Brat Rus" im je tom prilikom poručio da bi u slučaju bojkota "mogli da dožive scenario kao u Krajini".  Kako "Vesti" saznaju, sve se odigralo u nedelju na manifestaciji Dani borovnice na Mokroj Gori u Zubinom Potoku, dok je ruski diplomata uz rakiju nazdravljao lokalnim političarima i okupljenim građanima.

Poverenje uz rakiju


Iz izvora bliskog Kancelariji Ruske federacije u Prištini nezvanično saznajemo da je sve izrečeno "uz rakiju, u prijateljskom razgovoru i u strogom poverenju". Šogorov je tom događaju prisustvovao privatno, odazvavši se pozivu Srba sa Severa, a ne kao diplomata.


Jahjaga zove Srbe


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je juče da su opštinski izbori 3. novembra u interesu svih građana, a posebno Srba sa severa Kosova. Ona je ponovila da će učešće Srba na izborima garantovati da njihovi legalni i legitimni predstavnici ostvare sva prava koja su im garantovana Ustavom i zakonima Kosova.

- Potpuno smo u šoku i razočarani. Praktično nas je ubeđivao da izađemo na te izbore. Nekoliko puta je ponovio da ako to ne uradimo, mogli bismo da prođemo kao Srbi iz Krajine. Od Rusije nismo očekivali takav stav jer nije priznala Kosovo, i nikada nas nije ubeđivala da prihvatimo te institucije, kaže za "Vesti" Srbin koji je prisustvovao tom događaju.


Ima i onih koji tvrde da je Šogorov dok je prilazio stolovima, bio vidno pod uticajem alkohola, te da je zapravo "rakija govorila" kada ih je savetovao da ne bojkotuju izbore koje je raspisala predsednica Kosova.


Poslanik DSS-a u Skupštini Srbije, Marko Jakšić kaže da je zgrožen postupkom ruskog diplomate i ocenjuje da je ponašanje Šogorova u najmanju ruku - nediplomatsko.


- Proveravao sam da li su te informacije tačne, na žalost uverio sam se da jesu. Ipak, to je bilo na jednom veselju i pretpostavljam u alkoholisanom stanju, tako da takve izjave ne uzimam za ozbiljno imajući u vidu da je Rusija ozbiljna država i da neće da se bavi politikom koja vodi ka stvaranju još jedne albanske države na Balkanu i koja je stavila veto na Ahtisarijav plan. Tim pre je čudan postupak visokog ruskog funkcionera koji je lociran u Prištini - zaključuje Jakšić.


Zlatibor Đorđević, predsednik Udruženja Stara Srbija, zaprepašćen je porukama Šogorova i ne veruje da je to stav Rusije.


- Siguran sam da je to njegov lični stav i da tako ne misli zvanična Moskva. Siguran sam da se Rusija neće mešati u odluku ovdašnjih Srba. U Moskvi sigurno znaju da mi ovde najbolje znamo šta nam je činiti, kaže za "Vesti" Đorđević koji je svojevremeno od Vladimira Putina tražio da Srbi sa severa dobiju rusko državljanstvo.


Ima i onih koji smatraju da Šogorov nije ništa rekao na svoju ruku, jer Rusija stalno ponavlja da će podržati sve za šta se zalaže zvanični Beograd.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.08.2013. 12:10
TO znaci TRT MILOJKA... Izadjite na izbore ili izadjite sa Kosova that's the question.
Četvrtak 22.08.2013. 12:31
Овакве вести, уколико се покажу као истините и званичне, могу само да нам помогну и да допринесу толико потребном отрежњењу. А Србима са КиМ - могу само да поручим да поштујем било коју одлуку да донесу... Они најбоље знају шта им је чинити !!!
Četvrtak 22.08.2013. 13:31
Sto pjan kaze trezan misli. Sogorov je u pijanom stanju govorio samo istinu, jer ce Ruska vlada podrzati zvanican (izdajnicki) Beograd tj. Srbiju a sta izdajnicka vlada hoce to se zna. Ovo je jasno ko dan, Srbi sa KiM nece dobiti podrzku Rusije kako rece Sogorov da bi bio isti scenario kao sa Srbima iz Krajine gde su Rusi bili samo posmatraci. Pa braco sa KiM nek vam je "BOG" na pomoci ali Rusi sigurno ne, nazalost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online