Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 21.08.2013.
07:16
rts.rs A

Radnici iz Srbije prevareni u Urugvaju

Radnici iz Srbije, koji su otišli u Urugvaj kako bi radili na podizanju najveće fabrike celuloze u svetu, prevareni su, jer od dogovorene plate od oko 2.500 evra mnogi nisu videli ni polovinu. Deset, od ukupno 60 radnika iz Srbije, i dalje u Urugvaju čeka svoje zarade. U zaštitu prava radnika iz Srbije uključilo se i Ministarstvo spoljnih poslova, pišu beogradski mediji.

Prevareni radnici nisu dobili ni polovinu svoje zarade (foto: Ilustracija)
 

MIP Srbije zabrinut za svoje državljane

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preko ambasade u Argentini koja pokriva i Urugvaj, pokušava da pomogne prevarenim radnicima. Pomoćnik ministra spoljnih poslova Šani Dermaku kaže da je ambasada uputila diplomatsku notu ministarstvu spoljnih poslova Urugvaja i da još uvek nisu dobili odgovor.

"Ambasada je dobila nalog od Ministarstva spoljnih poslova da uputi urgenciju na notu, i da istovremeno konzul u ambasadi otputuje u Montevideo, obavi razgovore u ministarstvu i policiji, sa sindikatom, vlasnikom i našim radnicima", objašnjava Dermaku.

Pored radnika iz Srbije, isti problem sa austrijskom kompanijom "Kresta", koja je angažovana kao podizvođač, imali su i radnici iz Turske, Rumunije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Jedan od radnika je i Sreten Radosavljević koji je preko slovenačke firme "Varkom" i austrijske kompanije "Kresta" u maju otišao u Urugvaj. 

Već posle trideset dana uvideo je da poslovođe ne obračunavaju stvarni broj radnih sati. Takva zarada bila bi nedovoljna i za najosnovnije potrebe. Kada su radnici zatražili poštovanje ugovora, poslodavci su ih ucenili. Radosavljević kaže da je na njih vršen pritisak da ostanu da rade i da im je rečeno će sve biti ispravljeno.
 

"Međutim, kada smo tražili da se sve ispravi, oni su nonšalantno prešli preko tog pitanja. Na kraju balade ponudili su nam toliko para i rekli 'potpiši ovde papire da bi dobio avionsku kartu da se vratiš kući. U protivnom, izbacićemo te iz kampa i nećeš dobiti avionsku kartu'", objašnjava Radosavljević.
 

Njegov kolega Zoran, koji je još u Urugvaju, kaže da radnici više nemaju više nikakve kontakte sa poslodavcem.
 

"Sve što hoće može da saopšti našim advokatima. Čim budemo dobili novac koji nam duguju - vraćamo se za Srbiju", objasnio je Zoran, koji nije želeo da navede svoje prezime.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.08.2013. 10:04
To nije problem sa Urugvajom,poslodavci sa kojima su sklapani radni ugovori imaju sjediste u Austriji i Sloveniji,njima se treba obratiti zbog neispunjavanja ugovora.
Sreda 21.08.2013. 10:04
radnici iz srbije su prevareni i u srbiji raznim pljackaskim privatizacijama, pljackama peduzeca koja su usled namerno loseg rukovodjenja gurnuta u stecaj.od 45-e traje jugoslovenska prevara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online