Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.03.2010.
14:32
Tanjug A

Bugarin: Sprečiti odliv mozgova

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin upozorio je danas da je najviše nezaposlenih osoba u januaru ove godine bilo starosti između 25 i 29 godina, oko 13 odsto i ocenio da je "krajnje vreme" da Srbija spreči "odliv mozgova".

"Krajnje je vreme da se Srbija tim poslom ozbiljno pozabavi, na kvalitetan i organizovan način", rekao je Bugarin novinarima na otvaranju dvodnevnog Sajma zapošlajavanja "Top džob", koji se održava u "Ekspo centru" na Novom Beogradu.

Zaposliti mlade i sprečiti ''odliv mozgova'' Miloš Bugarin
 


On je kazao da ga raduje to što su sve državne istitucije, ministarstva i poslovne asocijacije u Srbiji to ozbiljno shvatile i prionule na posao. Bugarin je kazao da je, prema podacima Zavoda za statistiku, broj zaposlenih u decembru 2009. godine bio za 5,1 odsto manji nego u 2008. godini i da je pad zaposlenosti uzrokovan prvenstveno svetskom ekonomskom krizom, zbog koje je industrijska proizvodnja u 2009. bila manja za 12,1 odsto.


Ukupan broj zaposlenih u Srbiji u januaru 2010. iznosio je više od 1,8 miliona što je za 0,4 odsto manje nego u prethodnom mesecu, a broj nezaposlenih krajem januara je bio više od 750.000, što je za 2,91 odsto više nego u prethodnom mesecu, kazao je predsednik PKS.


Prema nivou stručne spreme, najmanje je bilo nezaposlenih sa sedmim i osmim stepenom stručne spreme, što ukazuje na lakše zapošljavanje visoko obrazovanih kadrova, koje zahtevaju savremeni privredni trendovi.


Bugarin je kazao da sveukupna situacija u domaćoj privredi čini organizovanje sajmova zapošljavanja još značajnijim.

Sajam "Top džob" ove godine je okupio predstavnike državnih institucija, oko 50 pretežno velikih kompanija i značajan broj studenata koji će ostaviti svoje podatke u elektronskoj bazi biografija, od kojih će najbolji pronaći posao i započeti profesionalnu karijeru.


Bugarin je najavio će ove godine biti organizovano još sličnih sajmova u Vojvodini, Nišu i centralnoj Srbiji ističući da PKS kao najveća asocijacija srpske privrede uvek podržava projekte koji su u interesu mladih ljudi i smanjenja nezaposlenosti.

On je podsetio da je PKS ranije organizovala sajam zapošljavanja za decu bez roditeljskog staranja u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike, da pruža podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i da Centar za edukaciju PKS svakodnevno organizuje seminare i kurseve, koji su veoma posećeni.

Taj sajam su i ove godine, pored PKS, pomogli i podržali Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalne politike, Nacionalna služba za zapošljavanje i Agencija za privredne registre.


U okviru sajma pored izlagačkog sadržaja organizovan je niz zanimljivih predavanja i prezentacija koji će studentima i diplomcima pružiti mnoge korisne savete u vezi sa pripremama za posao, a poslodavcima predstaviti prednosti zapošljavanja mladih i obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom.


Među učesnicima na samu su i kompanije "Dijamant", "Frikom", "Delta DMD", "Banka inteza", "Cepter" i druge, a usluge posredovanja u zapošljavanju prezentovaće omladinske zadruge i agencije, kao što su "Infostud", "Lako do posla" i "Putokaz".
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online