Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 03.08.2013.
13:39
B. Đokić - Vesti A

Crkve pune lopova

Verski objekti u Srbiji poslednjih godina sve više su na meti lopova zbog čega moraju da ih obezbeđuju instaliranjem video-nadzora, alarma, kao i redovnim obilaskom policije. Prema podacima beogradske policije, za prvih šest meseci 2013. godine prijavljeno je 25 krađa iz objekata SPC i tri pokušaja krađe. To je više nego u celoj 2012. kada je prijavljeno 31 krađa u objektima SPC i dve u Katoličkoj crkvi.

Što ne vidi Bog snimi kamera: Za pola godine prijavljeno 25 krađa u verskim objektima
 

Lopovi uglavnom uzimaju novac od pazara iz prodavnica sveća i crkvenih suvenira. U dva slučaja prijavljene su krađe od 100.000 i 60.000 dinara. Kradu ikone, svećnjake, a jednom svešteniku su iz kancelarije odneli 45.000 dinara i 150 evra.

Blagajnik SPC ukrao milion evra

Najveću krađu, odnosno proneveru u crkvi počinio je Srbislav Živković (52), blagajnik Beogradsko-karlovačke eparhije. On je uhapšen 5. februara ove godine pod sumnjom da je tokom 2012. i 2013. proneverio novac iz blagajne Eparhije. Kako su pisali mediji, radilo se oko milion evra.

Učestalost krađa vidljiva je posle verskih praznika, Božića, Svetog Nikole, Jovandana, Ilindana. Jedno od mogućih objašnjenja leži u činjenici da se u doba sveopšte bede u društvu u crkvama nalazi veća količina novca.


Ko i zašto obija crkvene objekte, pokušali smo da saznamo i u MUP Srbije. Ivan Cvijović iz beogradske policije, nadležan za ove slučajeve, kaže da se najviše krade sa oltara.


- Ima krađa i iz svešteničkih odaja, ali to se ne prijavljuje često. Crkve su počele da ugrađuju alarme jer kradljivci skidaju krov, oluke, ograde, pa to posle prodaju kao sekundarne sirovine. Policija još od 2006. godine redovno obilazi verske objekte - kaže Cvijović.


Deo novca koji dobiju od vernika sveštenici prijave višim crkvenim vlastima, a deo zadrže za potrebe svoje crkve. Zna se desiti i da sveštenici prijave krađu jedne sume novca, a kada policija uhapsi lopova, ispostavi se da je u pitanju potpuno drugi iznos.

Pop prosio u centru Beograda

U samom centru Beograda, najčešće u Knez Mihailovoj ulici, jedno vreme je prosio čovek u mantiji. To je bio, kako smo nezvanično saznali, penzionisani sveštenik SPC koga je policija privodila nekoliko puta, a prekršajni sudija novčano kažnjavao.

POVEZANE VESTI

Subota 03.08.2013. 14:27
ti civilisti nisu lopovi to su oni, sto imaju pravo u zivot a nikakva prava na zivotne sanse pa su bez pravca LOPOVI danasnjice NE TREBA DA OBIJAJU NITI IM SE SUDI VEC SE ELEGANTNO SLUZE... ti, sto ih vi nazivate lopovima su nase rane, koje niko nece da prizna, sve jedno koliko bole
Subota 03.08.2013. 18:36
Зар вам се не чини да је наслов малко претенцизан и да наводи на нешто сасвим супротно од онога о чему се, касније, пише ? да пробате са "Цркве све чешће на мети лопова..." ? рецимо
Subota 03.08.2013. 20:11
Zato idemo KRUPNIM koracima u EU. Parade srama i ovo idu ruku pod ruku. Tamo gde se zlo reklamira i promovise, cast ne stanuje. Dragi Boze, spasi nas i oprosti nam grehove nase.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online