Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 02.08.2013.
11:12
Srna A

Rusija: Kosovo - srpska teritorija

"Rusija smatra da je Kosovo i Metohija pravni deo srpske teritorije, a Moskva će prihvatiti svaku odluku o rešavanju kosovskog problema o kojoj se dogovore Beogad i Priština", rekao je zvaničnik u ruskom Ministarstvu inostranih posova Andrej Maslov.

Rusi principijelni u poštovanju međunarodnog prava i zalaganju za pravdu
 


"Polazimo od toga da Srbi najbolje mogu da odrede svoje nacionalne interese", rekao je Maslov, koji je direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije.


Navodeći da Rusija dosledno podržava prijateljsku Srbiju po pitanju očuvanja njenog teritorijalnog integriteta, Maslov je rekao za "Glas Rusije" da Vlada Srbije ima prava da sama odlučuje kako će da postupi, pošto je Kosovo deo srpske teritorije.


Maslov je istakao da ono što se dešava u delu Kosova koji kontroliše Priština - od uništenja kulturnog nasleđa čitavog čovečanstva, a ne samo pravoslavnog, do otvorenog kriminala međunarodnih razmera - predstavlja direktnu opasnost po susedne zemlje i celu Evropu.


On ističe da su se došljaci sa Kosova pojavili u redovima nepomirljive opozicije u Siriji i da za pružanje otpora sličnim pojavama treba da budu zainteresovani svi ozbiljni igrači na međunarodnoj areni.


"Razume se da se zalažemo upravo za tako usklađen pristup Rusije, EU i Sjedinjenih Država, održavamo redovne konsultacije u vezi s balkanskom tematikom s kolegama iz zapadnih spoljnoekonomskih nadleštava", naveo je Maslov.


Odgovarajući na pitanje da li je važno učestvovanje Moskovske patrijaršije u kosovskom pitanju, Maslov je rekao da je jasno da u teško vreme koje doživljava srpsko pravoslavlje na Kosovu i Metohiji, Ruska pravoslavna crkva ne može da ostane ravnodušna prema patnji pripadnika iste vere u Srbiji.


"O tome kako tačno Moskovska patrijaršija treba da sarađuje sa srpskim pravoslavljem, uključujući i ono na Kosovu i Metohiji, najbolje je da se dogovore sami predstavnici sestrinskih crkava", dodao je Maslov.


Govoreći o ulozi zapadnih medija u rešavanju kosovskog problema i "obradama" javnog mnjenja, Maslov je ocenio da je nedopustiva zamena objektivne slike dešavanja šemom po kojoj se čitave zemlje i narodi unapred dele na loše i dobre.


On je istakao da iskustvo svetske, a još više balkanske istorije poslednjih decenija svedoči o opasnosti pokušaja da se jednostrano promene granice među državama.

POVEZANE VESTI

Petak 02.08.2013. 12:11
Србија је сам себи највећи непријатељ.
Petak 02.08.2013. 14:47
Polazimo od toga da Srbi najbolje mogu da odrede svoje nacionalne interese, e to je jadac, da mi to mozemo ne bi ni bilo sadasnji problema a bojim se da ce ovi izdajnici napraviti nepopravljivu stetu dok narod shvati sta se desava. Nije Srbiji prioritet EU, vec ocuvanje teritorijalnog integriteta i kulturnog nasledja.
Petak 02.08.2013. 17:24
...poruka srbskom predsedniku...Tomo brate, iz text Andej M.mozes da izvadis poruku, kako sacuvati srbsko kosovo i metohiju, vodi racun ko vuce konci subinu te srbske teritirije, ne uzdaj se Ivice Dacica ili Vucica, jer naime Ey, moguce je da zaobidju srbski ustav...imaj kontrolu nad njih, savetuj se sa Rusima, jer bez njih srbiju ce izgubomo. ...Pregovori sa Brisel,Pristinu, srbija ima malu sansu snjim izici na pobedu, jer, zarad NATO stacioniranje na MiM medjunarodna zajednica je na njihovu stranu, pa su toga radi proiv srbski narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online