Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 25.07.2013.
13:56
Beta A

"Pregovori s EU do kraja 2013."

Predsednik Supštine Srbije Nebojša Stefanović i šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus izrazili su nadu da će Srbija početi pregovore o članstvu sa EU tokom litvanskog predsedavanja Unijom, do kraja 2013.

Susret predsednik Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića i šefa litvanske diplomatije Linasa Linkevičijusa
 

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, u susretu sa Stefanovićem Linkevičijus je rekao da je "impresioniran stepenom pripremljenosti Srbije za početak pregovora sa EU u svim poglavljima".

Linkevičijus i Mrkić o pristupnim pregovorima Srbije sa EU

Linas Linkevičijus i Ivan Mrkić

- Ministri spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus, koji boravi u Beogradu, izrazio je danas nadu da će Srbija formalno ući u pristupne pregovore sa Evropskom unijom tokom litvanskog predsedavanja tom asocijacijom država koje se završava 31. decembra.

Litvanija je u julu počela svoje šestomesečno predsedavanje Unijom. Linkevičijus je novinarima rekao posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem, da je došao u Beograd kako bi ponovio podršku Evropske unije Srbiji na njenom putu ka članstvu.

"Voleli bismo da za vreme našeg predsedavanja Srbija krene u pregovore", rekao je Linkevičijus. Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi Srbije i Litvanije su intezivirani na državnom i diplomatskom planu, "ali bi trebalo da im se doda na kvalitetu i u sferi ekonomije", i ima "još prostora da se odnosi unaprede".

Stefanović je kazao da je "cilj Srbije članstvo u EU do 2020" i da bi "iskustva Litvanije iz perioda kada je i sama bila zemlja kandidat, ali i kasnije, kao članica EU, značajno pomogla Srbiji na njenom putu prema Uniji".

Stefanović je obavestio Linkevičijusa o usponu regionalne saradnje, kao jednom od prioriteta spoljne politike Srbije. Kada je u pitanju Briselski sporazum, Stefanović je kazao da se "srpska strana ne ograničava na pregovaranje već je posvećena ispunjavanju dogovorenog".

Kako se dodaje u saopštenju, Stefanović je pomenuo dogovor o predstojećim izborima na Kosovu, paniranim za početak novembra, uz konstataciju da "Vlada i država Srbija poziva Srbe sa Kosmeta da učestvuju na izborima, tim pre što svi koju su tamo rođeni imaju pravo glasa i mogu da glasaju".

Linkevičijus i Stefanović založili su se za jačanje ekonomske, političke i bilateralne saradnje,a litvanski ministar je rekao da je "Litvanija 'resetovala' odnose sa Srbijom, veoma brzo ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostavivši po strani
nerešena bilateralna pitanja i zauzevši stav da su Zapadni Balkan i Srbija daleko važniji od otvorenih pitanja".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.07.2013. 14:19
Pranje mozga, svakodnevno ponavljanje lazi o bezalternativnoj EU vec nekoliko godina, da se naviknemo na laz i fatamorganu. Konkurisu stalnom ponavljanju kako ne mozemo nista, da smo okruzeni NATO-m. Kako rece Daca da nam u svakoj celiji bude EU, ili Vuca da menjamo svest.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online