Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 24.07.2013.
12:31
J. L. Petković - Vesti A

O zločinima OVK se ćuti zbog straha

Kada bih oformio sud za sve oni koji su me psovali i vređali, spao bih na nizak nivo iz kog bih izašao uprljan, kaže u ekskluzivnom intervjuu za "Vesti" albanski pisac Fatos Lubonja, koji je nedavno istrpeo brojne napade i uvrede predstavnika kosovskih vlasti zbog izjava da je politička elita u Prištini i u Tirani zatvorila oči pred zločinima OVK.





 

Zašto je ta elita zatvorila oči?


- Zbog dominacije nacionalističke retorike u političkom diskursu i njegove upotrebe za osvajanje legitimiteta, zatim zbog čuvanja slike Kosova u kontekstu opravdavanja zločina OVK-a u odnosu na srpske zločine nad Albancima; zbog glorifikacije vođa čija je popularnost i vlast izgrađena na mitologiji rata. U kombinaciji sa strahom od njih, pitanje zločina OVK-a ne samo nad Srbima i Romima, već i nad samim Albancima, je tabu tema.

Ima li istinskog međuetničkog pomirenja bez istrage o zločinima?

- Kažnjavanje zločina ne vidim toliko kao sudski proces, koliko kao jedan kulturni i psihološki proces. Prvi problem je što se ove stvari moraju priznati kao zločini, ne od strane Haga, već od strane onih koji zločine nazivaju heroizmima, a počinioce herojima, a koji su, na žalost, još uvek većina u regionu. Da bi započeo proces pomirenja, ne treba čekati zatvaranje istraga i kažnjavanje. Naprotiv, proces katarze i kulturnog preporoda, pogotovu kod mladih, može da pomogne i istragu i kažnjavanje zločina u budućnosti.

Ocenili ste reakcije albanske političke elite na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju kao licemerne. Da su tako reagovali zbog svog "putera na glavi"?


- Licemreje političke elite Tirane najviše je izraz podele istog etnonacionalističkog diskursa sa kosovskom elitom i usaglašenost prema ovom diskursu koji dominira diskursom postnacionalističkih evropskih vrednosti, koji je, u vremenu u kojem živimo, u krizi i u samoj Evropi.


Vaš tekst je u Prištini dočekan na nož. Jeste li uplašeni?

- Podrazumeva se da nije prijatno da dobijaš pretnje. Sa jedne strane, to vidim kao dokaz autentičnosti onoga što sam rekao. Na sreću, vladavina etnonacionalističkog diskursa na Kosovu i u Albaniji nije prisutna među svim Albancima. Suočavanje sa time je deo posla kojim se bavim kao pisac, novinar i aktivista za ljudska prava. Sviđa mi se odgovor sudije Falkonea na pitanje postoji li strah od mafije. On je kazao: "Problem nije da se ne plašiš, već da ne budeš uslovljen strahom".

Portparol Alijanse za budućnost Kosova Ernest Luma Vas je vređao, hoćete li ga tužiti?

- Kada bih oformio sud za sve oni koji su me psovali i vređali i koji su mi se obratili na društvenim mrežama ovim povodom, spao bih na nizak nivo, iz kog bih i sam, kako mi se čini, izašao uprljan.
 

"Kučkin sin"

 

Jedna od "uvreda" je da ste "Srbin koji govori albanski". Je li to uistinu uvreda ili komentar koji oslikava nesreću kosovske politike?

- Više nego uvreda "kučkin sine" koju je upotrebio Luma to je identifikacija sa neprijateljem, što će značiti i poziv za moje udaljavanje iz društva koje je zamišljeno kao etničko, što je još gore. To je pokazatelj koliko nam je još rada potrebno da u regionu sagradimo društvo pojedinca koji imaju svoju individualnost i klimu ljubavi i saradnje među različitim narodima Balkana.


Što pre iz izolacije

 

Šta biste poručili narodu na Kosovu?

 

- Sa Kosova sam primio puno čestitki za tekst, čak sam dobio i i javnu podršku od kolega novinara. Poruka i za Albance, i za Srbe, i za Makedonce je ista: da izađemo što pre iz izolacije, mržnje i uterivanja etnonacionalizma gde želi da nas zadrži manjina političara. Ako je nekada ovo stanje najviše bilo tragično, danas je najviše smešno.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.07.2013. 12:38
Svaka cast Lubonji i njegovim radovima!!! Samo neka se cuva Tacievih gorila i bice sve u redu...a njegove tekstove cu nastaviti da citam... i siguran sam da ima jos Albanaca kao Ljubonja samo sto eto...rece covek...cuti se zbog straha?! velika podrska za njega i njegove ZLATNE radove!
Sreda 24.07.2013. 13:16
Напокон и са КиМ лепа вест да нису сви Албанци Тачијеви терористи!
Sreda 24.07.2013. 12:56
sve ce njih uranijumska svetlost procistiti sa prostora kosmeta! a nase ne samo da istrpimo muski napade iz eu nato...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online