Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.02.2010.
20:55
Srna A

Srbija spremila dokaze za Dobrovoljačku

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Milan Petrović izjavio je u nedelju da se bivši član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić neće vratiti iz Londona u Sarajevo sve dok Srbija ne prosledi Velikoj Britaniji dokaze koji ga terete za ratne zločine počinjene nad pripadnicima JNA, maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Srbija čeka njegovo izručenje: Ejup Ganić

"Ako nadležni organi Velike Britanije prihvate naš zahtev za ekstradiciju, onda će oni nama uzvratno tražiti dokaze koji terete Ganića. Dokazi su spremni za transport do Londona", rekao je Petrović za Radioteleviziju Republike Srpske.

On je objasnio da se rok od 24 časa potreban za odgovor na zahtev Srbije za Ganićevu ekstradiciju računa od momenta prijema zahteva u Londonu, a ne od momenta slanja iz Beograda.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je u petak uveče da je sudskim organima Velike Britanije upućen zahtev za ekstradiciju Ganića, protiv koga se u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije vodi istraga zbog umešanosti u zločine počinjene na teritoriji BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je danas da je Ganić u petak bio zadržan na aerodromu u Londonu, ali i da je ubrzo pušten.

Ejup Ganić je demantovao tvrdnje da je zadržan po Interpolovoj potjernici iz Srbije, navodeći da je na aerodromu čekao prtljag.

Ranije je bilo najavljeno da bi Ganić danas trebalo da se vrati iz Londona u Sarajevo, ali za sada nema informacija o tome.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i ubistva vojnika.

Silajdžićev kabinet: U stalnom smo kontaktu sa Ganićem

 

Kabinet člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića saopštio je danas da je u stalnom kontaktu sa Ejupom Ganićem, koji, kako se navodi, "potpuno slobodno boravi u Londonu i nesmetano obavlja svoje aktivnosti".


Dodaje se da će se Ganić u Sarajevo vratiti prema svom utvrđenom planu i programu.
 

U saopštenju su ponovo odbačene tvrdnje Beograda o privođenju Ganića na londonskom aerodromu Hitrou kao neistinite.
 

"Potvrđujemo da je Interpol BiH dobio zvanično obaveštenje iz Velike Britanije da ne postoji bilo kakva poternica protiv Ganića. S obzirom na sve ove činjenice Kabinet još jednom ozbiljno upozorava srbijanske zvaničnike da se suzdrže od svih manipulacija u vezi sa ovim slučajem", kaže se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online