Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 11.07.2013.
18:21
Beta A

RT Vojvodina hoće isti tretman kao RTS

Upravni odbor (UO) Radio-televizije Vojvodine (RTV) zatražio je od nadležnih da na isti način tretiraju RTV kao i Radio-televiziju Srbije (RTS) i upozorio da se pokrajinski javni medijski servis nalazi u dramatičnoj i "gotovo bezizlaznoj finansijskoj situaciji".

Foto: Arhiva
 

"Bez hitne državne novčane pomoći, RTV neće moći dalje da obavlja svoju važnu informativnu i kulturnu funkciju", navodi se u saopštenju za javnost UO RTV-a.

Finansijski prilivi su, zbog najave Vlade Srbije da će preplata za javne servise biti ukinuta, iz dana u dan sve manji i apsolutno nedovoljni za normalan rad.

U prvih šest meseci ove godine, budžet je manji za 145 miliona dinara nego prošle godine, a gubici RTV-a su udvostručeni, pa se ni uz plan rigorozne štednje, koji je doneo Upravni odbor RTV, funkcija javnog servisa gotovo ne može održati.

U saopštenju se navodi da već duže vreme kasne plate oko 1.400 zaposlenih u tom javnom medijskom servisu, a RTV ne može poslednjih meseci da pokriva ni svoje tekuće obaveze, ne samo prema zaposlenima i spoljnim saradnicima nego ni prema komunalnim preduzećima, elektroprivredi i drugim dobavljačima.

"RTV se nalazi u još goroj poziciji od RTS-a, pošto ne dobija ni pozajmice iz državnog budžeta koje dobija RTS, pa se u tom smislu nalazi ne samo u stisci nego i u neravnopravnom položaju, iako zakon oba javna servisa u republici tretira jednako, jer im je jednaka i javna funkcija", piše u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je situacija "dramatična", jer RTV neće moći da računa ni na novčanu pozajmicu koja je nedavno usvojenim rebalansom budžeta Srbije, u iznosu od 2,4 milijarde dinara, obećana RTS-u.

Navodi se da bi bilo "logično" da četvrtina ove pozajmice bude usmerena RTV-u i ocenjuje da je "neshvatljivo" da Vlada Srbije od dva javna servisa u Srbiji, pokrajinski tretira kao "tuđu brigu", iako je ona po zakonu neosporno nadležna za obezbeđenje stabilnog finansiranja oba javna servisa.

UO RTV je podsetio i da budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine nisu odobrena transferna sredstva za podršku RTV-u.

Upravni odbor je podsetio i da je zgrada Televizije Vojvodine potpuno uništena tokom NATO bombardovanja 1999. godine, a u proteklih 14 godina ova kuća radi u iznajmljenom i neadekvatnom prostoru, što dodatno opterećuje njene skromne finansijske mogućnosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.07.2013. 18:24
Да, исти третман! Затворити и мирно море!!!
Četvrtak 11.07.2013. 18:33
Никоада ми није било јасно ко гледа РТВ?Ја живим у НС али уопште не гледам РТВ .па уместо тих Новосадских разгледница гледам Беогардску хронику.Укинимо РТВ!!
Petak 12.07.2013. 07:58
Smanjite astronomske plate, ogroman, nepotreban personal, i biće više novca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online