Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 09.07.2013.
01:41

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Dijaspora ipak složna

Treće zasedanje Skupštine dijaspore i Srba u regionu u Beogradu završeno je, mimo očekivanja, jednoglasnim usvajanjem zaključaka. Ovom skupu, naime, pretilo je rasulo jer je ostavke uoči Skupštine podnelo kompletno Predsedništvo i više delegata. Međutim, novi predsednik Dragan Stanojević i dva nova potpredsednika Zvonimir Jovanović i Saša Stojanović, uspešno su završili rad Skupštine.

Niko protiv, svi za: Delegati Skupštine dijaspore i Srba u regionu
 


Jedino je drugog dana zasedanja Mirjana Samardžija, delegat iz Amerike podnela ostavku na članstvo u dijasporskom parlamentu. Prethodno je odbila da bude kandidat za potpredsednika Skupštine. U izjavi za "Vesti" negirala je nezvanična saznanja da je preko Kancelarije za dijasporu mejlom samu sebe predlagala za čelnu funkciju u Skupštini dijaspore.

Šta ćemo sa Kapetanom Draganom: Dragan Milovanović
 


Kapetanu Draganu nema pomoći?

Dragan Milovanović, delegat iz Australije, interesovao se na koji način država Srbija može da pomogne Kapetanu Draganu.
- Sa slučajem Dragana Vasiljkovića upoznat sam u potpunosti. U više navrata kontaktirao sam i australijskog ambasadora u Beogradu, a nedavno je i Vasiljkovićev advokat bio ovde na razgovorima. Pomoć njemu prevazilazi okvire konzularno-pravne zaštite i nadam se da će to u saradnji sa Ministarstvom pravde biti rešeno - rekao je Šani Dermaku iz srpskog MIP-a.

U žiži rasprave dijasporskog parlamenta našao se zahtev za pomoć države Srbije Kapetanu Draganu, odnosno Draganu Vasiljkoviću u Australiji, kao i drugim Srbima koji su pod raznim optužbama zatočeni u inostranstvu. Među važnim temama i dilemama našlo se i pitanje dopunske nastave na srpskom jeziku, carinski propisi kao i putne isprave Srba iz dijaspore koji su poreklom sa Kosova i Metohije. Istaknut je i zahtev da se prilikom postavljanja diplomata konsultuje i srpska dijaspora.


- Koja je funkcija ambasadora i konzula Srbije u pružanju pomoći našim državljanima uhapšenima u inostranstvu? Imaju li obavezu da štite svoje građane ili jedino mogu da upute protestnu notu - pitao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Dragan Stanojević, novi predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu.


Šani Dermaku, direktor sektora za konzularne poslove u srpskom MIP-u pojasnio je da konzuli "imaju pravo da se obrate nadležnim institucijama u stranim zemljama i informišu o slučaju, a ako bi bili odbijeni dužni su da traže pomoć Ministarstva spoljnih poslova Srbije".

Smirili situaciju: Dragan Stanojević i Saša Stojanović
 


On je, na pitanje Zvonimira Jovanovića iz Švajcarske "kada će Srbima koji su rođeni ili žive na Kosmetu biti omogućeno da sa svojim pasošima putuju u EU bez šengenske vize", izrazio očekivanje da će taj problem uskoro biti rešen u pregovorima Beograda i Brisela.


Dragan Milovanović je zatražio hitno postavljenje novog ambasadora Srbije u Australiji pošto, kako je rekao, tzv. država Kosovo uveliko radi na tome da pošalje svoje diplomate na Peti kontinent.


- Moram da napomenem da su nama u dijaspori potrebne stručne diplomate i najkvalitetniji profesionalci, a ne samo stranački kadrovi iz Srbije. Bilo bi poželjno da Srbija prilikom postavljenja diplomata prethodno konsultuje dijasporu u zemljama gde šalje kadrove i informiše se, ne samo o dijasporskim potrebama, već i o stanju u tim zemljama - rekao je Milovanović.
 

Srpski kao drugi jezik

Željko Vraneš iz Velike Britanije uputio je zahtev da se u vezi sa dopunskom nastavom insistira na uspostavljanju kontakata sa SPC u toj zemlji. On je predložio da se u inostranstvu standardizuje učenje srpskog jezika kao drugog, odnosno kao stranog jezika.
Danica Krstić iz Italije zatražila je da se poveća broj nastavnika u dopunskim školama u Vićenci, da se koriste lokalni kapaciteti dijaspore i da se prilagodi radno vreme dopunskih škola u Italiji sa osobenostima života srpske nacionalne zajednice.


Svi na usluzi Ekonomskom savetu

Skupština dijaspore očekuje da njen Savet za ekonomska pitanja i Kancelarija za dijasporu aktivno učestvuju u organizaciji sajmova radi promocije ulaganja u Srbiju i izvoza iz Srbije. Dijasporski parlament očekuje da se predstavnicima Ekonomskog saveta obezbedi legitimitet u razgovorima sa potencijalnim investitorima i mogućnost korišćenja ambasada i drugih zgrada za sastanke sa investitorima.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.07.2013. 03:09
Nikada Srbija nije postovala svoju dijasporu i nece ni sada. Ona je samo krava muzara kda dođe godišnji odmor.
Utorak 09.07.2013. 01:57
Sani Dermaku DIREKTOR SEKTORA ZA KONZULARNE POSLOVE U SRPSKOM MIPu.Bravo, gore nije moglo.
Subota 17.08.2013. 16:20
Ovaj Milovanovic bi da bude u ulozi ministra spoljnjih poslova!! Hoce da se pita koga ce postavljati u ambasadama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online