Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.07.2013.
17:38
Beta A

Ministarstvo: Budite oprezni u Egiptu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je danas građanima Srbije koji borave ili nameravaju da borave u Egiptu da izbegavaju okupljanja i demonstracije u toj zemlji, čak i kada se odvijaju na miran način i da izlaske svedu na minimum.

Građanima Srbije se savetuje da ne izlaze na demonstracije
 

U saopštenju ministarstva navodi se da Ambasada Srbije u Kairu 24 sata prati događaje širom Egipta, da je u stalnom kontaktu s diplomatskim korom u toj zemlji od početka demonstracija i izbijanja sukoba u velikim gradovima i da redovno obaveštava Ministarsvo o razvoju situacije. Ambasada je takođe u stalnom kontaktu sa srpskim državljanima koji su turoperateri u Hurgadi i Šarm el Šeiku i prati broj turista koji borave u tim letovalištima, kao i broj turista koji će doći. U kontaktu je i sa odgovarajućim egipatskim institucijama, radi procene bezbednosti, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Građani Srbije se savetuju da se u potpunosti uzdržavaju od korišćenja kamera i foto-aparata, da izbegavaju i korišćenje mobilnih telefona na javnim mestima, a poželjno je da osobe ženskog pola budu u pratnji muškarca. Navodi se da u letovalištima na Crvenom moru (Šarm el Šeik, Hurgada, Taba, El Guna) nisu zabeleženi incidenti i da nema najava da će ih biti, i da je prema do sada dostupnim informacijama boravak za turiste u tim mestima bezbedan. Ipak se smatra da je avio transport jedino preporučeno sredstvo za odlazak sa ove destinacije.

Demonstracije su moguće u letovalištima na Mediteranu (Marsa Matruh), navodi se u saopštenju i ukazuje da je sa izbijanjem demonstracija koje su politički motivisane stvoren i ambijent koji ide na ruku teroristima čija meta mogu da budu posete hrišćanskim znamenitostima u Egiptu, kao što je manastir Svete Katarine na Sinaju.

"Zato je potrebno izbegavati posete takvim lokacijama, a iz istih razloga trebalo bi izbegavati i sve izlete lokacijama u dolini Nila (Luksor, Asuan i dr), dodaje se u saopštenju.

Prema podacima ministarstva spoljnih poslova Egipta, u toj zemlji je 48 građana Srbije s prijavljenim boravkom. Ambasada će pojačanim intenzitetom nastaviti da prati razvoj situacije u zemlji, eventualne implikacije po turiste iz Srbije i reagovaće na odgovarajući način, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online