Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 30.06.2013.
20:21
B92 A

Država ne da "Crnogorku" Karađorđevićima

Republičko javno pravobranilaštvo uložilo je žalbu na odluku Agencije za restituciju da se vila "Crnogorka" vrati porodici Karađorđević. Iz Agencije za restituciju kažu da ova zgrada nije namenjena rezidencijalnim potrebama kao i da ne razumeju svrhu žalbe, kada je dobro poznato i to da Vlada Crne Gore ne plaća troškove korišćenja ovog objekta kao ambasade.

Jelisaveta Karađorđević još daleko od raspolaganja vilom

Sudbina "Crnogorke" i dalje je neizvesna. I pored odluke da vila u Užičkoj 1 bude vraćena porodici Karađorđević, tačnije princezi Jelisaveti i knezu Aleksandru, Republičko javno pravobranilaštvo na takvu odluku je uložilo žalbu. Jedan od gorućih problema je i taj što Ambasada Crne Gore, koja koristi prostor ove vile, ne plaća naknadu.

"Ključna je stvar da, kada se zna da Republika Srbija nema nikakve koristi od te zgrade, i kada se zna da građani Srbije godinama plaćaju troškove održavanja tog objekta, i kada se zna da Vlada Crne Gore koristi tu zgradu bez naknade i bez ikakvog ugovora... Postavlja se pitanje iz kog razloga je Republičko pravobranilaštvo podnelo žalbu i sprečilo da država Srbija bukvalno za dva dana dobije nove budžetske prihode od porodice Karađorđević", kaže Milivoje Antić, sekretar Mreže za restituciju Republike Srbije.

Republičko javno pravobranilaštvo tvrdi da prvostepeni organ nije imao uvid u potpuno činjenično stanje i da se zato pozvalo na zakonsku regulativu.

"Agencija za restituciju nije imala u vidu Zaključak Vlade kojim je odlučeno da se bez promene u nameni korišćenja, već samo tehnike naplate zakupnine, u Fond društva za iznajmljivanje nekretnina 'DIPOS' d.o.o. Beograd, unese objekat u Ulici Užičkoj broj 1. u Beogradu. To je urađeno radi privremenog korišćenja, upravljanja i održavanja nepokretnosti u vlasništvu Republike Srbije namenjenih za smeštaj stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, diplomatskih i drugih stranih predstavnika, trgovinskih i drugih predstavništava i predstavnika u Republici Srbiji", saopšteno je.

Vilu "Crnogorku" kupila je princeza Olga početkom 1940. godine, oduzeta joj je avgusta 1947. Posle rata, u vili u Užičkoj 1 boravio je i Edvard Kardelj, a poslednijh godina ovde je smeštena Ambasada Crne Gore.

Nedelja 30.06.2013. 20:22
Комуништи на делу. Још увек се играју Партизана и Четника
Nedelja 30.06.2013. 21:44
OVO JE JOS JEDAN JASAN DOKAZ DA CRNOGORCI VLADAJU BEOGRADOM I SRBIJOM.
Nedelja 30.06.2013. 22:32
Privatno vlasništvo treba da bude svetinja u normalnoj državi ! Kako nam čelnici ove vlade pričaju o modernoj Srbiji, nije jasno zašto vila nije vraćena pravom vlasniku ? Vjerovatno je crnogorac u državnom tužilaštvu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online