Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 30.06.2013.
11:20 >> 12:28h
RTS A

Počele pripreme za pregovore sa EU: Dačić ne ide na odmor

Počele su tehnička priprema za pregovore sa EU, poručio je premijer Ivica Dačić. Beograd bi trebalo da formira timove i imenuje glavnog pregovarača.

Puno posla, nema opuštanja: Premijer Ivica Dačić neće ići na odmor
 

Da predaha neće biti, svedoči i niz poseta evropskih zvaničnika prestonici iduće nedelje. U ponedeljak stižu predsednik Saveta EU Herman van Rompaj i šef švedske diplomatije Karl Bilt. Devetog jula očekuje se dolazak Ketrin Ešton.

Nema opuštanja, pa premijer Ivica Dačić neće ići na odmor. Kaže, čeka nas mnogo ozbiljnih poslova kojih možda i nismo svesni jer je do sada fokus bio na Kosovu. Na početku nas čeka formiranje timova za pregovore sa EU.

"Vojvodina treba da ima predstavnike za pregovore sa EU"

"Ima 35 poglavlja. Svako bi moralo da ima pregovarački tim, ali i centralni pregovarački tim. To će podrazumevati sigurno više stotina ili nekoliko hiljada ljudi", rekao je Dačić i naglasio da je zato važno da se svi kapaciteti usmere prema pregovorima.

Pravosuđe, ljudska prava, sloboda tržišta, ekologija. Za svaku temu pregovaračkih timova mora se tačno znati šta su interesi Srbije, poručuje Dačić. I najsitniji detalji su bitni.

"Kako to ispregovaramo tako će nam biti", kaže premijer i daje primer poljoprivrede. Poljska je imala teške pregovore u toj oblasti, ali tu je i ostavrila najveću dobit. Italijani su, podseća, imali problema u vezi sa nazivom vina, a Francuzi zbog pravljenja buđavog sira.

"Odluka Saveta konačna, ali Srbija nije najzadovoljnija"

Teme o kojima se razgovara su da li da se peče rakija, kolju prasići, objašnjava Dačić i ističe da se tu štite interesi.

"To su teme o kojima će se razgovarati u narednih nekoliko godina, koliko mogu da traju pregovori, deset godina ako ste nesposobni, ali imamo hrabrosti kojima možemo da povlačimo političke poteze, koji mogu da ubrzaju taj proces", rekao je Dačić.

Posao čeka i Brisel

Da politika može da skrati proces potvrđuju primeri Rumunije i Bugarske, ali i da ga oduži, pokazala je Turska. Srbija će brže od drugih zemlja proći neka poglavlja, veruje Ognjen Pribićević, naučni savetnik Instituta društvenih nauka.

"Realno je očekivati da kada prođu izbori u Nemačkoj, da Nemačka ima, uslovno rečeno, tolerantniji stav i možda više izađe Srbiji u susret", ukazao je Pribićević i upozorio da se nikako ne sme opustiti, već da sve snage treba usmeriti ka implementaciji. Kako kaže, ako ne bude implementacije, neće biti ni početka pregovora.

Posao narednih meseci ne čeka samo Beograd, već i Brisel. Evropskoj komisiji naloženo je da napravi tzv. pregovarački okvir, koji treba da bude odobren od strane država članica, objašnjava profesorka na Fakultetu političkih nauka Tanja Miščević.

"Pregovarački okvir mora da bude odobren od strane država članica, da bi mogli da se sastanu pregovarački timovi", kaže Miščevićeva i ističe da je pred Srbijom puno posla u narednih šest meseci.

Odlazeći šef misije EU u Srbiji poručuje da Evropa već radi.

"Mi smo već počeli skrining, što znači da poredimo pravnu tekovinu EU sa srpskim zakonodavstvom. To ćemo uraditi za svih 35 poglavlja", rekao je Vensan Dežer i istakao da je to "godinu dana duga vežba". To će prikazati zatim u Briselu, a potom će doći tim iz Brisela da se upozna sa stanjem i objasni šta, kako i na koji način bi trebalo menjati.

To što su usvojene strategije za borbu protiv korupcije i reforme pravosuđa je važno smatra Dežer, ali je na redu izrada akcionih planova i mera za njihovu primenu. Tokom pregovora će sve to biti proveravano, podseća.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.06.2013. 12:23
Svaku tacku u pregovorima ce EU uknjiziti u svoju korist ne obaziruci se na vitalne interese Srbije. Vi nemate iz Vlade "testise" a ni mudrusti da se tome usprotivite. Osim svega toga EU nastavlja da igra svoju "igru", koju srpska Vlada jos nije u svom slepilu prozrela.
Nedelja 30.06.2013. 14:56
Možda nam je i bolje bez njega, dok se odmara, mislim......!
Nedelja 30.06.2013. 21:31
...glupost...cula Zaba kovev se Konji, pa digla noge da i noj...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online